Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Taso: Nevjerovatna sloboda tužilaštva BiH

dobrovoljacka.jpg
Zapaljena kolona vozila JNA
u Dobrovoljačkoj

Penzionisani general JNA i jedan od ranjenih u masakru u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici Enes Taso rekao je da kolona JNA nije bila legitimna vojna meta, kako to tvrde u Tužilaštvu BiH.

On je naglasio da je nevjerovatna sloboda Tužilaštva BiH kada tvrdi da je JNA bila “legitimna meta”, podsjetivši da se kolona vojnika povlačila na osnovu dogovora sa tadašnjim Predsjedništvom BiH i uz garancije Unprofora. Taso, koji danas živi u Pančevu, kaže da je 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici ubijen njegov vozač Zdravko Tomović /19/, nakon čega je i sam ranjen.

“Naše vozilo, koje je bilo poslednje u koloni, nije odmaklo ni pedesetak metara od naše komande kad su nas obasuli paljbom. Iza nas je bilo samo jedno vozilo Unprofora. Pogodili su i Zdravka i mene, ali ja sam još bio svestan, pa sam ga dozivao. Video sam samo da mu je glava pala na volan, a na vratu ranu od metka. Za mene nema nikakve sumnje da se radilo o organizovanom napadu, a ne o nekim individualcima koji su ubijali ljude, kako se to sada tvrdi”, rekao je penzionisani general JNA.

Taso, nekadašnji zamjenik komandanta Druge vojne oblasti Milutina Kukanjca, kaže za “Pres” da je JNA imala pouzdane obavještajne podatke da bi kolona mogla biti napadnuta, ali da je general Kukanjac vjerovao u dogovor koji je postigao sa Unproforom i muslimanskim vrhom.

List navodi da ime ubijenog vojnika Zdravka Tomovića uopšte nije ni pomenuto u rješenju o obustavljanju istarge protiv Ejupa Ganića i ostalih 13 osumnjičenih u slučaju “Dobrovoljačka”, koje je prošle sedmice donio međunarodni tužilac Jude Romano. U rješenju se poimenično navode sve žrtve iz “Dobrovoljačke”, ali ne i Taso i Tomović.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović kaže da je jedan od dokaza o propustima u istrazi o “Dobrovoljačkoj” činjenica da Tužilaštvo BiH nikada nije saslušalo niti uzelo iskaz od generala Enesa Tase, iako je u to vrijeme on bio Kukanjčev zamjenik i jedna od žrtava napada na kolonu JNA.

Izvor: srna

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: