Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

TAJNE PREGOVORE O DOLASKU PAPE IZMISLILI NOVINARI

Datum objave: sreda, 15 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/irinej_vulovic.jpg

BEOGRAD, 14. AVGUSTA /SRNA/ – Nema tajnih pregovora o posjeti pape Benedikta Šesnaestog Srbiji i ne treba gubiti vrijeme na tu izmišljenu temu, izjavio je episkop bački Irinej.

 

 

“Ne može se sada davati fantastično, maštovito objašnjenje za svaku posetu i za svaki susret katolika i pravoslavnih. To što su dva biskupa iz Zagreba svojim drugim poslovima bili u poseti svojoj sabraći u Beogradu i tom prilikom posetili srpskog patrijarha ne daje nikome za pravo da izmišlja stvari“, rekao je vladika Irinej nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i dodao da to ne služi na čast novinarima koji su tu temu izmislili.

On je istakao da je saradnja sa rimokatoličkom crkvom dobra u svim oblastima u kojima je potrebna i korisna, a što se tiče posjete pape Benedikta, postoji odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC koja se poštuje.

Sabor SPC odlučio je da na proslavu Milanskog edikta sljedeće godine u Nišu budu pozvani poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, ali ne i poglavari “inoslavnih hrišćanskih crkava”, među kojima i Rimokatoličke crkve.

Komentarišući izvještaj Stejt departmenta o stanju ljudskih i vjerskih prava u kojem se kaže da je SPC privilegovana u odnosu na druge vjerske zajednice, episkop bački je rekao da je razlika između tradicionalnih crkava i novih vjerskih zajednica evropski standard.

“U tom pogledu naši propisi su samo verna kopija propisa evropskih zemalja i prošli su sve testove vrhunskih stručnjaka EU za ocenu demokratičnosti i legitimnosti, a oni koji govore da to znači diskriminaciju, drugostepenost i manja prava jednostavno govore neistine“, rekao je episkop Irinej.

On smatra da se ne može izjednačiti, kako je rekao, grupica ljudi koja ne može skupiti 100 vjernika i koja je tek u osnivanju sa tradicionalnim crkvama koje su ovdje postojale prije ijedne države koja danas postoji i koje su učestvovale u procesu formiranja ovog društva, države i kulture.

Episkop bački rekao je da je svrha sastanka sa predsjednikom Srbije, na kojem je bio zajedno sa episkopima Ohridske episkopije, da ga upoznaju sa problemima koje ima ova episkopija u Makedoniji, a posebno, kako je rakao, sa nepravednim zatočeništvom arhiepiskopa ohridskog Jovana, o čemu su već upoznali mnoge međunarodne organizacije i crkve.

On je istakao da nisu u pitanju nikakve političke pretenzije i ambicije već samo pitanje zaštite ljudskih prava i vjerskih sloboda o čemu su svoje miišljenje u više navrata dale i međunarodne organizacije za zašttu ljudskih prava, hrišćanske crkve, Stejt department i mnoge druge institucije u svijetu.

Arhiepiskop ohridski Jovan Vraniškovski osuđen je u Makedoniji na dvije i po godine zatvora zbog pronevjere 250.000 evra crkvenog novca u periodu kada je bio vladika Makedonske pravoslavne crkve koja ga je raščinila.

Srpska pravoslavna crkva imenovala ga je za poglavara Ohridske arhiepiskopije i mitropolita skopskog, a uhapšen je 12. decembra 2011. godine pri pokušaju ulaska iz Grčke u Makedoniju.

SPC i MPC vode višedecenijski spor o statusu pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je, 50-ih godina prošlog vijeka, od SPC u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost.

MPC je kanonski nepriznata crkva koju ne priznaje nijedna pomjesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Tajni pregovori o dolasku pape?
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top