fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

TAJNE PREGOVORE O DOLASKU PAPE IZMISLILI NOVINARI

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/irinej_vulovic.jpg

BEOGRAD, 14. AVGUSTA /SRNA/ – Nema tajnih pregovora o posjeti pape Benedikta Šesnaestog Srbiji i ne treba gubiti vrijeme na tu izmišljenu temu, izjavio je episkop bački Irinej.

 

 

„Ne može se sada davati fantastično, maštovito objašnjenje za svaku posetu i za svaki susret katolika i pravoslavnih. To što su dva biskupa iz Zagreba svojim drugim poslovima bili u poseti svojoj sabraći u Beogradu i tom prilikom posetili srpskog patrijarha ne daje nikome za pravo da izmišlja stvari“, rekao je vladika Irinej nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i dodao da to ne služi na čast novinarima koji su tu temu izmislili.

On je istakao da je saradnja sa rimokatoličkom crkvom dobra u svim oblastima u kojima je potrebna i korisna, a što se tiče posjete pape Benedikta, postoji odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC koja se poštuje.

Sabor SPC odlučio je da na proslavu Milanskog edikta sljedeće godine u Nišu budu pozvani poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, ali ne i poglavari „inoslavnih hrišćanskih crkava“, među kojima i Rimokatoličke crkve.

Komentarišući izvještaj Stejt departmenta o stanju ljudskih i vjerskih prava u kojem se kaže da je SPC privilegovana u odnosu na druge vjerske zajednice, episkop bački je rekao da je razlika između tradicionalnih crkava i novih vjerskih zajednica evropski standard.

„U tom pogledu naši propisi su samo verna kopija propisa evropskih zemalja i prošli su sve testove vrhunskih stručnjaka EU za ocenu demokratičnosti i legitimnosti, a oni koji govore da to znači diskriminaciju, drugostepenost i manja prava jednostavno govore neistine“, rekao je episkop Irinej.

On smatra da se ne može izjednačiti, kako je rekao, grupica ljudi koja ne može skupiti 100 vjernika i koja je tek u osnivanju sa tradicionalnim crkvama koje su ovdje postojale prije ijedne države koja danas postoji i koje su učestvovale u procesu formiranja ovog društva, države i kulture.

Episkop bački rekao je da je svrha sastanka sa predsjednikom Srbije, na kojem je bio zajedno sa episkopima Ohridske episkopije, da ga upoznaju sa problemima koje ima ova episkopija u Makedoniji, a posebno, kako je rakao, sa nepravednim zatočeništvom arhiepiskopa ohridskog Jovana, o čemu su već upoznali mnoge međunarodne organizacije i crkve.

On je istakao da nisu u pitanju nikakve političke pretenzije i ambicije već samo pitanje zaštite ljudskih prava i vjerskih sloboda o čemu su svoje miišljenje u više navrata dale i međunarodne organizacije za zašttu ljudskih prava, hrišćanske crkve, Stejt department i mnoge druge institucije u svijetu.

Arhiepiskop ohridski Jovan Vraniškovski osuđen je u Makedoniji na dvije i po godine zatvora zbog pronevjere 250.000 evra crkvenog novca u periodu kada je bio vladika Makedonske pravoslavne crkve koja ga je raščinila.

Srpska pravoslavna crkva imenovala ga je za poglavara Ohridske arhiepiskopije i mitropolita skopskog, a uhapšen je 12. decembra 2011. godine pri pokušaju ulaska iz Grčke u Makedoniju.

SPC i MPC vode višedecenijski spor o statusu pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je, 50-ih godina prošlog vijeka, od SPC u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost.

MPC je kanonski nepriznata crkva koju ne priznaje nijedna pomjesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Tajni pregovori o dolasku pape?

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: