fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tadić u Jadovnom: Rušenjem spomenika prikrivao se zločin – FOTO

Jadovno parastos 2011

U mjestu Jadovno na Velebitu, gdje je prije 70 godina počinjen jedan od najstrašnijih zločina ustaškog režima, u nedjelju je komemoracijom obilježen dan kada je u lipnju 1941. godine u ovaj logor iz Gospića stigla prva grupa žrtava.
U svega 132 dana, u kompleksu logora Jadovno ubijeno je i u okolne velebitske rupe pobacano preko 30 tisuća ljudi, najviše Srba i Židova koji su u sabirni centar u Gospić dovođeni iz svih dijelova NDH-a. Po prvi put otkad se komemoracijom obilježava zločin na Jadovnu, vijenac pod obnovljeni spomenik žrtvama položio je srpski predsjednik Boris Tadić čiji je posjet spomen obilježju na Šaranovoj jami dijelom bio i privatan.
Danas mi je vrlo teško biti ovdje, sa mnom je moja majka. U jednoj od ovih jama su kosti moga djeda i njegovog brata. Srbi i Hrvati baš na ovom mjestu moraju uspostaviti trajni mir, razumjeti svoju ulogu i svoje žrtve. Svojom politikom sjećanja i pomirenja želim doprinijeti da jednom zauvijek stanemo na kraj povijesnim strahovima i stradanjima do kojih su nas doveli – rekao je Tadić na komemoraciji pred brojnim članovima obitelji žrtava koji su iz Srbije stigli s 20-ak autobusa. Okupljeni u udrugu „Jadovno 1941“ potomci stradalih javno su pozvali hrvatsku državu i institucije da ne ignoriraju ustaške zločine.
Neporecivo je da se ovdje nalaze masovne grobnice, da su žrtve neidentificirane i nesahranjene, a da oni koji su zločine počinili nikad nisu kažnjeni. U ovom ratu porušeno je i ono malo spomenika što ih je bilo, mjesta stradavanja godinama se sakrivaju. Kako drukčije objasniti takav odnos nego kao otvoreno prikrivanje zločina. Sve dok je tako nema govora o međusobnom povjerenju, a kamoli o razvijanju prijateljskih odnosa – rekao je predsjednik udruge Dušan Bastačić.
Predstavnici hrvatske vlasti – Vesna Pusić kao izaslanica predsjednika Ive Josipovića i ministar kulture Jasen Mesić, koji je u ime Vlade otvorio obnovljeni spomenik u Jadovnom, govorili su o potrebi suočavanja s vlastitom prošlošću i osude fašizma.
Današnja Hrvatska nije nasljednica ustaškog režima već se temelji na antifašističkom otporu tom ustašluku. To su naši korjeni. Danas, na putu prema trajnom miru, mi smo u stanju preuzeti odgovornost za svoju zemlju, izdići se iznad hirova dnevne politike i zato dolazak predsjednika Tadića doživljavamo kao znak snage i volje da obje naše zemlje grade novu, europsku budućnost- kazala je Vesna Pusić dok je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, na čiju je incijativu Vlada obnovila spomenik u Jadovnom upozorio kako se „politika sjećanja ne smije svesti na broj žrtava“.
Zatiranjem znamenja ne zatire se sjećanje. Obnovili smo ovaj spomenik, a obnovit ćemo i druge. Tako ćemo se suprotstaviti politikama koje žele omalovažiti ove žrtve- naglasio je Pupovac.

FOTO GALERIJA

 

A. VUČETIĆ ŠKRBIĆ FOTO: VLADIMIR IVANOV / CROPIX

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA

 

Vezane vijesti:

Povratak u Jadovno

Nad Šaranovom jamom na Jadovnu, služena sveta arhijerejska Liturgija

Jadovno 26. jun 2011. – Obraćanje Dušana Bastašića, predsjednika UG Jadovno 1941.

Konferencija

Jadovno 26. jun 2011. Drugo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941. – Jadovno 26. jun 2011. Drugo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Bastašić: U Hrvatskoj na djelu prikrivanje zločina

RTRS: Godišnjica stradanja u logoru Jadovno

FOTO Tadić: Došao sam u Jadovno da podijelim sjećanja sa Srbima, Židovima, Hrvatima, Romima

Tadić: Sjećanje na žrtve zločinačkih logora način je stvaranja bolje budućnosti

Tadić u Jadovnom: Rušenjem spomenika prikrivao se zločin – FOTO

Jadovno-da se ne zaboravi i ne ponovi

ISTORIJA NE SMIJE BITI ZABORAVLjENA

Jadovno – 70 godina sakrivanja kostiju

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: