fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Тадић: Сјећање на жртве злочиначких логора начин је стварања боље будућности

Jadovno Dan sjecanja 2011

Осим као државник, Борис Тадић дошао jе на комеморациjу жртвама усташког логора и приватно, jер jе управо ту скончао његов дjед, али и многи рођаци с подручjа Лике, одакле вуче кориjене

ЈАДОВНО  Хрватска ниjе насљедница усташког режима. Ова се Хрватска темељи на отпору фашизму и свим демократским вриjедностима модерног свиjета, рекла jе Весна Пусић , изасланица предсjедника Иве Јосиповића на недjељноj комеморациjи жртвама усташког логора Јадовно.

Пусић jе поновила да jе устраjност модерне Хрватске да у ЕУ уђе као пуноправна чланица, при чему антифашистичка борба чини темељ демокрациjе за коjу смо се опредиjелили.

–  Израсли смо на борби часних људи из удруге антифашиста. То су наши кориjени. Логор Јадовно и ниjе био логор. То jе био само пут за губилиште десетака тисућа недужних људи свих нациjа, вjера и политичких увjерења.  Овдjе су нестаjали Срби, Жидови, Хрвати… Бестиjалност усташа потакнула jе устанак у Лици. Потакнула jе чак и фашистичку Италиjу да у љето 1941. ре-окупира оваj дио тзв. НДХ. Овдjе смо да бисмо одали почаст недужним жртвама, на тако лиjепом, а истодобно тако стравичном мjесту, рекла jе  Пусић.

За бољу будућност

На комеморациjи су били и предсjедник Републике Србиjе Борис Тадић , изасланик предсjеднице Владе министар Јасен Месић ,  потпредсjедник Владе Слободан Узелац , Милорад Пуповац , саборски заступник и предсjедник Српског народног виjећа  као и представници Савеза Антифашистичких бораца и вjерских заjедница.

Предсjедник Србиjе Борис Тадић дошао jе као државник, али и приватно лице jер jе и сам истакнуо да су управо у Јадовном скончали његов дjед, али и многи рођаци с подручjа Лике, одакле Тадић вуче кориjене. Његовање успомене на недужне жртве усташких, али и свих злочиначких логора и режима Тадић види као начин суочавања с прошлошћу и стварања боље будућности.

Окупљенима се обратио Душан Басташић предсjедник Удружења родбине убиjених заточеника логора Јадовно, чиjе jе сjедиште у Бањоj Луци.

– Не улазећи у то jе ли Република Хрватска  или ниjе правна сљедбеница НДХ непорециво jе да се на њезином териториjу налазе мjеста масовних злочина. Многа регистрирана мjеста злочина годинама се вjешто прикриваjу, казао jе Басташић. Месићево писмо

Његове jе риjечи диjелом демантирао Милорад Пуповац ,  предсjедник СНС-а коjи се захвалио Влади Јадранке Косор на обнови споменика у Јадовном, као и антифашистичким темељима модерне Хрватске.

Окупљенима су говорили и Огњен Краус у име координациjе жидовских опћина, министар Јасен Месић и  предсjедник Удружења антифашиста Хрватске Ратко Маришић коjи jе прочитао писмо бившег предсjедника  Месића.
Код Шаранове  jаме  обављени су молитвени православни и жидовски обреди, а Пусић и  Месић открили су обновљени споменик жртвама Јадовног, рад академског кипара Ратка Петрића.

Извор: novilist.hr

 

Везане вијести:

Повратак у Јадовно

Над Шарановом jамом на Јадовну, служена света архиjереjска Литургиjа

Јадовно 26. jун 2011. – Обраћање Душана Басташића, предсjедника УГ Јадовно 1941.

Конференциjа

Јадовно 26. jун 2011. Другo обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941. – Jadovno 26. jun 2011. Drugo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Басташић: У Хрватскоj на дjелу прикривање злочина

РТРС: Годишњица страдања у логору Јадовно

ФОТО Тадић: Дошао сам у Јадовно да подиjелим сjећања са Србима, Жидовима, Хрватима, Ромима

Тадић: Сjећање на жртве злочиначких логора начин jе стварања боље будућности

Тадић у Јадовном: Рушењем споменика прикривао се злочин – ФОТО

Јадовно-да се не заборави и не понови

ИСТОРИЈА НЕ СМИЈЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА

Јадовно – 70 година сакривања костиjу

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: