fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Švorinić: I u Evropi ima fašista ali ozbiljne stranke s njima ne pregovaraju!

Zajedničku konferenciju za medije na temu posljednih događaja u hrvatskoj organizovali su u Rijeci predsjednik Demokratskog saveza Srba Jovica Radmanović i predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

Jovica Radmanović i Danko Švorinić
Jovica Radmanović i Danko Švorinić

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ocijenio je da je hrvatska vlada nedjeljama ozbiljno pregovarala o pitanju može li ustaški pozdrav biti blizu ustaškoga koncentracionog logora.
– Temeljne evropske i građanske ljudske vrijednosti za hrvatsku vladu postale predmet političke trgovine. Ploča je na kraju pomjerena deset kilometara dalje ali je svojim rješenjem Ministarstvo uprave praktično legalizovalo fašističku ikonografiju u javnom prostoru, istaknuo je.
Svuda u civilizovanom svijetu postoje fašisti i ekstremisti ali ozbiljne političke stranke s takvima ne pregovaraju, ne računaju na njihove glasove, oko njih se gradi sanitarni kordon i oni nisu značajan politički faktor.

Za razliku od hrvatskoga primjera gdje premijer pregovara s deklarisanim ustašom s hitlerovskim brkovima, a predsjednik najjače opozicione stranke upućuje svadbene čestitke čovjeku koji se slikao ispod kukastoga križa.

On je izrazio nadu da regionalna tijela u Primorsko-goranskoj županiji u vezi sa sličnim zahtjevima neće postupati po rješenju Ministarstva uprave, već će postupiti izravno primjenjujući Ustav.

– Ustavno-pravni stručnjaci, a među njima i Sanja Barić, ocijenili su da su sva državna tijela pa tako i lokalne i regionalne samouprave bez obzira na sporno mišljenje Ministarstva uprave dužna izravno primjenjivati ustav koji nedvosmisleno zabranjuje promociju govora mržnje, rekao je.

Radmanović: Pupovčeva Šesta lička pod komandom HOS-a!

Predsjednik Demokratskog saveza Srba Jovica Radmanović uvjeren je da je premještanje HOS-ove ploče samo nastavak predstave u kojoj sudjeluje i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.
– On po običaju ostaje ukopan u zaštiti ličnih interesa, umjesto da odbije sudjelovati u omalovažavanju srpskih žrtava u Hrvatskoj. Nedavno je bivšem predsjedniku Josipoviću posprdno odgovorio da se od njega ne očekuje da bude Šesta lička. Izgleda da je u međuvremenu Pupovčeva Šesta lička došla pod komandu HOS-a, rekao je Radmanović dodavši da Pupovac djelima pokazuje da je pobornik ustaškoga režima.
– Štetno je da predstavnici Srba sudjeluju kao koalicijski partner u vlasti koja podržava ustaške simbole. Pozivam predstavnike SDSS-a da izađu iz takve koalicije i barem malo umanje sramotu koju nanose srpskom narodu, zaključio je.

Izvor: Rijeka Danas

Vezane vijesti:

Šef DSS-a Jovica Radmanović: ‘Pupovac Srbe predstavlja …

Nova nada za preostale Srbe u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Siniša Ljubojević novi predsjednik SKD „Prosvjeta“ | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: