Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedok potvrdila da je Sakoč silovao T.Č.

Datum objave: petak, 10 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja Edinu Sakoču za zločine nad srpskim civilima počinjene u Počitelju, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavila da je ženska osoba čiji su inicijali T.Č. početkom jula 1992. godine dovedena u logor Dretelj, opština Čapljina, sva modra i izgrebana.

Edin Sakoč
Edin Sakoč

Dodatni svjedok Tužilaštva, koja je dala iskaz pod pseudonimom “A”, navela je da je u maju 1992. godine dovedena u logor Dretelj, gdje je bilo tuče, silovanja, izgladnjivanja, te fizičkog i psihičkog maltretiranja.

Prema njenim riječima, u julu 1992. godine dovedena je grupa žena iz Mostara i Čapljine, uključujući i T.Č.

“Samo su jedan dan otvorili vrata i ubacili ženu koju smo mi znale – T.Č. Znala sam o kome se radi. To je bilo u prvoj polovini jula, od 10. do 15. jula. Samo su se vrata otvorila i uveli su je. Žena je stala k’o ukopana. Bila je sva modra, izgrebana. Na desnoj potkoljenici je imala razderotinu. Po licu izgrebana, roba poderana, izgužvana…”, prisjetila se svjedok.

Ona je dodala da je T.Č. sjela skrštenih nogu i tako provela cijeli dan. Navela je da T.Č. nije htjela da priča, ali da su žene mogle pretpostaviti šta joj se dogodilo, prenosi Birn.

Prema riječima svjedoka, T.Č nije govorila ko ju je tukao, ali je spominjala da su joj majka i tetka ostale u kući. Kasnije su od stražara saznale da su one ubijene.

Svjedok je rekla da su joj poslije rata dolazili istražioci američkog Federalnog istražnog biroa i ispitivali je o slučaju Edina Sakoča i T.Č. Tada je saznala da su oni povezani. Dodala je da je posljednji put vidjela T.Č. u periodu kada su mediji počeli pisati o hapšenju Sakoča u Americi.

“Tada mi je rekla: ‘Dođe i moj na red’. Ja sam je pitala: ‘Je li to tvoj?’, a ona mi je rekla da jeste, ‘on je taj što je to uradio’. Da je silovana mi smo znale, ali nismo znali ko. Znali smo po njenom ponašanju”, ispričala je svjedok “A”.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine, sa osobom zvanom Boban, iz kuće porodice Đurašković u Počitelju odveo T.Č. Prema optužnici, Sakoč je T.Č. počeo daviti i tući je konopcem, a potom ju je silovao.

U optužnici se navodi da su se oni vratili 10. jula, oko 3.00 časa, i da je Boban u kući Đuraškovića ubio dvije osobe.

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedok je rekla da je poznavala Sakoča iz sela, ali da s njim nije komunicirala.

Završne riječi Tužilaštva BiH su zakazane za 24. februar.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedoci sreli Sakoča nakon ubistva dvije srpske starice …

Đurašković: Boban ubio dvije starice Srpkinje, a Sakoč …

Ubistvo i paljenje srpskih starica u Počitelju | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top