fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVJEDOK JE BIVŠI PRIPADNIK OVK

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/trgovina-organima.jpg

BEOGRAD, 10. SEPTEMBRA /SRNA/ – Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ zaštićeni svjedok koji je spreman da svjedoči o trgovini organima na Kosmetu i sjeveru Albanije i da se nalazi na sigurnom.

 

Vukčević je rekao za „Večernje novosti“ da je ovaj pripadnik OVK, koji je bio svjedok vađenja srca jednom srpskom zarobljeniku i kasnijeg transporta i prodaje na crnom tržištu, u sigurnim rukama i pod strogim mjerama obezbjeđenja srpskih operativaca Direkcije policije i Jedinice za zaštitu svjedoka.

List nezvanično saznaje da je ovo najkrupniji dokaz do kojeg se došlo od kada je Euleks formirao specijalni tim za istragu trgovine ljudskim organima, a pretpostavlja se da će sada istraga dovesti do organizatora posla, a ne samo do neposrednih počinilaca.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosmetu objelodanila je bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci“ koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Del Ponteova je u knjizi opisala kako je 1999. godine od novinara saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gdje su im vađeni organi, koji su zatim slati u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

U knjizi ona pominje naselje Burel u Albaniji, gdje su žrtvama vađeni organi u kući koju u knjizi naziva „žuta kuća“.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč tražili su od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba, ali ta država nije bila raspoložena za saradnju u toj istrazi.

Prema izvještaju izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija, organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je aktuelni predsjednik kosovske vlade Hašim Tači i Drenička grupa.

Haški tribunal pokrenuo je 13. januara 2005. godine istragu o trgovini ljudskim organima, na osnovu predmeta koji su pronađeni u „žutoj kući“, za koje je postojala osnovana sumnja da su korišteni za vađenje organa otetim Srbima i nealbancima.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: