Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedok ispričao kako su komšije muslimani zaklali Stevanovića

Datum objave: četvrtak, 24 novembra, 2011
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+
Huso Salihović i Ibro Jakubović osumnjiceni za ubistvo srpskog civila u srebreničkom selu Ratkovići u junu 1992. Godine.
Huso Salihović i Ibro Jakubović

U nastavku suđenja Husi Salihoviću i Ibri Jakuboviću za ubistvo srpskog civila u srebreničkom selu Ratkovići u junu 1992. godine, danas je pred bijeljinskim Okružnim sudom po treći put ispitan svjedok Staniša Stevanović, koji je ponovio detalje stravičnog zločina.

On je detaljno opisao napad na ovo selo u ljeto 1992. godine te kako su četvorica naoružanih komšija muslimana upali u kuću Stojana Stevanovića, izukli ga i zaklali, a potom mu odsjekli polni organ i stavili ga usta, te izboli nožem u predjelu očiju.

Prema riječima svjedoka, ubijeni Stojan bio je u civilu, nije imao oružje i pokušao je da bježi.

Staništa Stevanović, koji je sve posmatrao sa 50-ak metara udaljenosti, skriven u grmlju iznad kuće, rekao je da vidio Salihovića, koji mu je bio okrenut leđima, Jakubovića okrenutog licem, kao i Fikreta Šečića.

On je ispričao da su u Ratkovićima sa svih devet zaselaka živjeli Srbi, a u selima koja su ih okruživala muslimani.

Staniša Stevanović, koji je rođak ubijenog Stojana, je o zločinima nad Srbima u području Srebrenice svjedočio i u Hagu na suđenju Naseru Oriću.

U toku ispitivanja branioca optužbe Mensura Radončića, Stevanović je rekao da se na 15 minuta povukao iz šipražja i otišao do prvih komšija u susjednom zaseoku kako bi se vratili po Stojana i odnijeli njegovo tijelo.

Radončić je rekao novinarima nakon suđenja da je ovaj proces u potpunosti zasnovan na izjavi svjedoka Staniše Stavanovića, a da optužba previđa da su iskazi svjedoka “u potpunoj koliziji sa materijanim dokazima koje je odbrana Jakubovića i Salihovića prikupila”.

On smatra da se događaj nikako nije mogao dogoditi na način na koji je svjedok ispričao, niti kako optužnica tereti Jakubovića i Salihovića .

Proces će biti nastavljen u ponedjeljak, 19. decembra, sa početkom u 10.00 časova, kada će svjedočiti sam optuženi, a i tužilac Nebojša Jovanović najavio je nove dokaze optužbe putem novih svjedoka.

Suđenje u ovom predmetu počelo je prije godinu i po i do sada je održano deset ročišta.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top