fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVJEDOČIO KANAĐANIN RAUL FEJN

Trgovina-organima.jpg

PRIŠTINA, /SRNA-AP/ – Pred sudskim vijećem Euleksa u Prištini juče je putem video-linka svjedočio Kanađanin Raul Fejn (66), koji je 2008. godine platio 80.000 evra izraelskom državljaninu da organizuje transplantaciju bubrega u klinici na Kosovu, koju je navodno koristila međunarodna mreža trgovine organima za nekoliko desetina nelegalnih operacija.

Fejn, koji je iz Toronta, rekao je tročlanom sudskom vijeću iz EU da je on tražio strane donatore organa pošto su mu ljekari rekli da u Kanadi mora da čeka do 12 godina na takvu operaciju.

On je svjedočio putem video-linka iz Kanade na sudskom procesu protiv sedmorice stanovnika Kosova osumnjičenih za učešće u kriminalnoj mreži.

Fejnu su pokazane fotografije zgrade za koju je on rekao da je klinika „Medikus“ u Prištini gdje je doveden na transplantaciju bubrega u junu 2008. godine.

Očevici su izjavili da ga je u Istambulu dočekao izraelski državljnin Moše Harel, koji je navodno organizovao transplantaciju i da je prebačen na Kosovo sa starijim njemačkim državljaninom i dvije Ruskinje koje su bile pripremljene za donaciju po jednog bubrega.

Harel i turski ljekar Jusuf Sonmez, koji je navodno obavio operacije i dalje su na slobodi i za njima tragaju tužioci EU zaduženi za ovaj slučaj.

Tužilac Džonatan Ratel rekao je da su Ruskinje samo dvije od 20 stranih državljana koji su angažovani lažnim obećanjeom o isplatama 2008. godine.

Ratel navodi da je žrtvama obećavano do 4.500 evra dok su primaoci bubrega trebali da plate između 80.000 i 100.000 evra.

Fejn je svjedočio da je nad njim operacija izvršena u hladnoj, tamnoj prostoriji klinike „Medikus“ i da je pet dana proveo oporavljajući se prije nego što se vratio u Kanadu.

Prema njegovim riječima, on je vidio Ruskinje u klinici, ali nije razgovarao sa njima. On je na pitanje tužilaštva da li je primio jedan od njihovih bubrega odgovorio da „vjeruje da je tako.“

Ratel je najavio da će od istražioca Savjeta Evrope Dika Martija zatražiti da svjedoči na suđenju.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: