Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sveštenik Nenad Ilić: Ateisti, agnostici, bezbožnici i nevernici

Datum objave: petak, 12 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Ako u razgovoru sa ateistima i agnosticima počnete mirno i dosledno da koristite „bezbožnik“ i „nevernik“, da će to u njima probuditi osećanja i da će izaći iz svoje proklamovane tolerancije.

Sveštenik Nenad Ilić (Foto: Medija centar)

Ateisti i agnostici

Možda bismo se bolje razumeli kad bismo više govorili srpski, a manje dokazivali željenu intelektualnu otmenost korišćenjem stranih reči.

Bilo bi korisno da oni koji se predstavljaju kao „ateisti“ koriste umesto otmenog „ateista“ – srpsku reč bezbožnik.

A bilo bi korisno i da se oni još otmeniji, koji su shvatili tu osnovnu jezičku zamku i zbog toga se predstavljaju kao „agnostici“ lepo kažu za sebe da su nevernici.

Videćete i sami da ako u razgovoru sa ateistima i agnosticima počnete mirno i dosledno da koristite „bezbožnik“ i „nevernik“, da će to u njima probuditi osećanja i da će izaći iz svoje proklamovane tolerancije koju doživljavaju kao zgodni naziv za maskiranje željene udobne ravnodušnosti.

Mnogi žele da pokažu kako su se intelektualno izdigli iznad primitivnosti svojih srpskih seoskih predaka i „zatucanih“ savremenika, a malo ko zaista želi da bude bezbožnik ili da prizna da nema snage i hrabrosti da veruje.

Naslovna strana prvog izdanja časopisa „Bezbožnik“ (Izvor: Vikipedija)

Nevernik

Umorih se od rasprave sa ateistima koji ne žele da ih zovu bezbožnici i agnosticima koji ne žele da ih zovu nevernici, sa vernicima koji ne razumeju nevernike, sa nevernicima koji ne razumeju vernike… pa zovem u pomoć Duška Radovića i ovu njegovu divnu priču.

„Nevernik“

Petar svake noći sanja da ima Boga.

Bog ne postoji ali u njegovom snu postoji. Dođe, gleda ga, razgovaraju.

Bog Petru „ti“, on Bogu „vi“.

Petar jedva čeka da se probudi. Da ga ne vidi više.

Ali prođe dan i dođe noć. A Bog svake noći, ne propušta.

Povade Petru sve zube. Misle, to je od zuba. Ali nije od zuba. Jer se onaj ponovo javlja.

Pošalju Petra u banju. U najzabačeniju i krišom. A Bog za Petrom, u prvi banjski san. I onda redom svake noći.

A ne postoji.

Posle izvesnog vremena Petar umre. A onaj isti Bog dođe mu i u taj poslednji san. Uze skrhanu dušu i smesti je na najlepše mesto, među same arhangele i serafime.

Petar čeka kad će se probuditi.

Ne veruje i ne veruje.

Autor: Nenad Ilić

Izvor:Stanje stvari
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Sveštenik Nenad Ilić: Ateisti, agnostici, bezbožnici i nevernici“

Šahrijar kaže:

Ne, ne. Niste Vi to dobro razumeli. Ne koristimo mi reč ,,ateista” da bismo pokazali kako smo intelektualno dominantni ili kako bismo, ne daj bože, davali prednost ,,stranim” rečima nad srpskim. Reč bezbožnik i nevernik su reči iz crkvenog diskursa, reči kojima se služe ljudi nosioci toga diskursa, te koje povlače za sobom negativnu konotaciju, If you know what I mean. Eto zato. Lep pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top