fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŠVENDIMEN SAKRIO DOKAZE O ZLOČINU?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/svendimen.jpg

Priredio: Boro TEOFILOVIĆ BROD, 14.AVGUSTA (SRNA) – Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac ponovo je dostavio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu za ratne zločine počinjene nad brodskim Srbima 1992. godine, pošto u ovom sudu žele da ih procesuiraju, ali tvrde da „nemaju dokaze“?!

 

 

„Pozvala me Vesna Budimir, koja nakon odlaska ranijeg tužioca Dejvida Šendimena, obavlja dužnost glavnog tužioca Tužilaštva u Sarajevu, i tražila da joj dostavim tužbu koju smo još ranije dostavili Haškom tužilaštvu“ – objasnio je Grabovac za Srnu.

Budimirova je navela da Tužilaštvo želi da procesuira zločin u Brodu, ali da „nemaju nikakvog traga o tome“?!

Grabovac podsjeća da je Udruženje za traženje nestalih zajedno sa Udruženjem logoraša iz ovog grada još 2002. godine Haškom tužilaštvu dostavilo obiman materijal sa dokazima o zločinima nad Srbima u Brodu 1992.godine.

„Kasnije je Haški sud ovaj materijal ustupio Sudu BiH za ratne zločine .Nakon tvrdnje da u Sud BiH nikada nije stigao taj predmet,kopiju smo 2006. u Banjaluci na njegov lični zahtijev predali tadašnjem zamjeniku tužioca Dejvidu Švendimenu koji je obećao da će `predmet Brod` biti prioritetno procesuiran, ali nas je prevario“, ističe Grabovac.

Sada u Sudu BiH tvrde da Švendimen uopšte nije donio u sud materijal koji mu je dat?!

Radi se o krađi – ističe Grabovac, koji je uvjeren da se Švendimen uplašio predmeta kada ga je pročitao, pa ga je jednostavno sakrio.

Grabovac je bio iznenađen kada mu je u Tužilaštvu BiH rečeno da predmet Brod „uopšte ne postoji“.

„Zajedno sa Jankom Velemirovićem, rukovodiocem tima za istraživanje ratnih zločina, i Goranom Krčmarom, rukovodiocem operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske, Vesni Budimir sam predao dva primjerka kopije tužbe“, kaže Grabovac.

On je uvjeren da je faktor stranih sila najveći krivac za neprocesuiranje ovog zločina. „Oni su odigrali značajnu ulogu na samom početku rata u BiH. Procesuranjem zločina u Brodu ne vidjelo bi izašla umješanost Hrvatske, što mnogima nije odgovaralo“, ističe Grabovac i naglašava da se zločini u Brodu nisu desili slučajno.

On potsjeća da je Brod bio na važnoj komunikaciji kojom su hrvatske snage namjeravale da napreduju prema Derventi i unutrašnost BiH.

Prema Grabovčevim riječima Tužilaštvu je dostavljen obiman materijal da dokazim o ratnom zločinu.

„Znaju se počinioci zločina i njihovi naredbodavci.Šta je još potrebno pa da započne procesuiranje“, pita Grabovac.

Pripadnici regularne vojske Hrvatske, zajedno sa pripadnicima paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica, počinili su u Brodu 1992. godine ratne zločine nad Srbima.

Prvi zločin, koji je ujedno i prvi ratni zločin u BiH, počinjen je 26. marta 1992. godine u prigradskom naselju Sijekovac kada je samo u jednom danu na najbrutalniji način ubijeno 19 Srba.

U Brodu je postojalo deset logora kroz koje je prošlo oko dvije hiljade srpskih civila.

Grabovac kaže da je bar polovina ubijena, a njihova tijela su kasnije zakopavana u masovne grobnice i bačena u Savu.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: