fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svedok: Na zarobljenike JNA pucala četiri hrvatska policajca

Zagreb – U nastavku suđenja bivšem hrvatskom policajcu Mihajlu Hrastovu, jedinom optuženom za ubistvo 13 ratnih zarobljenika iz JNA na Koranskom mostu kod Karlovca 20. septembra 1991, iskaz je dao i jedan od preživelih masakra, rezervista bivše JNA Duško Mrkić.

Mrkić, koji je i sam bio ranjen u stomak, svoj iskaz dao je video-vezom iz Višeg suda u Beogradu.

Na zarobljenike su automatskim puškama pucala četiri hrvatska vojnika, izjavio je Mrkić, svedočeći u postupku koji se vodi pred Vrhovnim sudom Hrvatske.

Hrastovu su zbog optužbe za ratni zločin ubistva 13 razoružanih pripadnika JNA u zadnjih 20 godina sudili tri puta na Karlovačkom županijskom sudu. Sva tri puta, Hrastov je bio oslobođan optužbi za ratni zločin, uz tvrdnju da je pucnjavi prethodio napad razoružanih vojnika na Hrastovljeve saborce, čime su po toj priči izgubili status zarobljenika.

Vrhovni sud je sve te tri presude zbog proceduralnih grešaka prilikom suđenja poništio.

Nakon treće ukidajuće presude, predmet nije vraćen sudu u Karlovcu već je preseljen na Vrhovni sud, koji je sam proveo drugostepeni i trećestepeni postupak, osudivši Hrastova na osam godina.

Presudu je ukinuo Ustavni sud, zatraživši novo suđenje, jer Vrhovni sud presudu koju je doneo nije objavio javno.

Suđenje Hrastovu na Vrhovnom sudu nastavlja se u četvrtak i petak.

Prema iskazima preživelih, vojnici su vozilima bili prebacivani u kasarnu u Karlovcu, ali su zaustavljeni na mostu, nakon čega su izdvojeni i odvedeni vojnici JNA na odslužanju vojnog roka. Preostali zarobljenici, pripadnici rezervnog sastava JNA iz sela oko Karlovca bili su masakrirani, a neki su preživeli jer su se bacili u reku.

Izvor: VASELjENSKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: