Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svedočanstva Francuza o našoj hrabrosti

Datum objave: četvrtak, 22 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Večeras u SKC u Parizu promocija kapitalnog dela IK „Prometej“ o Velikom ratu. Pisani trag o golgoti ostavili su i francuski ministar Ogist Bop, pukovnik Pjer-Viktor Furnije i novinar Anriji Barbi

Foto: Pozivnica, IK Prometej
Foto: Pozivnica, IK Prometej

Izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada predstaviće večeras u Srpskom kulturnom centru u Parizu svoje izdanje “Sa srpskom vladom i vojskom od Niša do Krfa 1915-1916”.

Knjiga se temelji na francuskim svedočanstvima koja je priredio dr Stanislav Sretenović, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. Ilustrovana retko viđenim fotografijama i dokumentima, ova knjiga objavljena je u dvojezičnom, srpsko-francuskomizdanju i predstavlja deo kapitalne edicije IK Prometej, posvećene Velikom ratu. Edicija sadrži 50 naslova.

U predgovoru knjizi “Sa srpskom vladom i vojskom od Niša do Krfa 1915-1916”, dr Sretenović ističe da je među strancima poreklom iz savezničkih zemalja, koji su se pred armijama Centralnih sila povlačili zajedno sa srpskom vojskom i narodom ka obalama Jadranskog mora, bilo i nekoliko stotina Francuza. Neki od njih ostavili su pisana svedočanstva o tim istorijskim događajima .

Učinili su to – Ogist Bop (1862–1921), tadašnji ministar Republike Francuske na dvoru kralja Srbije u periodu od 1914. do 1917, zatim pukovnik Pjer-Viktor Furnije (1867–1945), francuski vojni ataše u Srbiji i Crnoj Gori od 1912. do 1917, kao i novinar pariskog lista „Žurnal“ Anri Barbi (1876–1935).

Na promociji koja počinje večeras u 18 časova, govoriće direktor IK Prometej Zoran Kolundžija, priređivač Stanislav Sretenović i Izabel Davion, vanredni profesor pariske Sorbone,a očekuje se dolazak i potomaka Ogista Bopa.

MALI SRPSKI SAVEZNIK

Po rečima dr Sretenovića, francuska svedočanstva objavljena su dok je rat još trajao, bila su namenjena francuskim čitaocima i imala su propagandni aspekt kojim se želelo objasniti Francuzima zašto je Francuska podržavala svog malog srpskog saveznika na Balkanu. Takođe, ta svedočanstva imala su za cilj da podignu moral francuskih čitalaca u teškim ratnim trenucima na Zapadnom frontu.

Autor: J. Simić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Prvi komandant srpske rečne flotile i srpske mornarice

Vjerni otadžbini: Od Srbije do Krfa – put golgote

Evo kakvi su Srbi bili vojnici: Pismo srpskih vojnika porodici ubijenog Austrijanca
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top