fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sve više se krše prava Radovana Karadžića

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/radovan-karadzic.jpg

Haški sud je narušio prava Radovana Karadžića
čak 58 puta do sada, a priznanje Suda da je narušavanja bilo, ali da to nema nikakve posljedice po optuženog – dovoljno govori o Sudu, upozorava Aleksandar Mezjajev, stručnjak za međunarodno pravo.Tokom suđenja generalu Ratku Mladiću došlo se do novih detalja u vezi sa ulogom Radovana Karadžića u ratu, koji mu idu u prilog. Ipak, Haški tribunal odbio je mogućnost ponovnog saslušanja u tom slučaju.

 

Sudsko vijeće Tribunala saopštilo je da je okrivljeni imao sasvim dovoljno vremena da se upozna o predmetu i da zato ponovno saslušanje nema smisla.

Mezjajev vjeruje da ipak postoji mogućnost da dođe do novih saslušanja, ali da će se to vjerovatno desiti tek kada to bude potrebno samom Tribunalu. Na primjer, sa ciljem da produži svoj rad.
Što se efikasnije Karadžić bude branio treba očekivati i više narušavanja njegovih
prava.
Već sada neki potezi Karadžića izazivaju divljenje Aleksandra Mezjeva, npr. činjenica
da je Radovan Karadžić pozivao kao svjedoke zaštite veoma značajne ličnosti:

Bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, kao i neke od međunarodnih posrednika, ali i značajne figure tokom rata u BiH: Ejupa Ganića, Harisa Silajdžića. To govori da se Karadžić ne plaši istine.

Odbijanje svih ovih osoba da se pojave pred sudom sugeriše da se istine boji sam Tribunal – navodi Mezjajev za “Glas Rusije”. Ako bi se, hipotetički, ovi ljudi pojavili na sudu, odbrana Karadžićeva bila bi jedinstvena. Obično okrivljeni poziva kao svjedoke zaštite one koji su na njegovoj strani. Ali Karadžić poziva one koji se neprijateljski odnose prema njemu – ističe Mezjajev.

 

Izvor: RADIO BIG

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: