fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVE MANjE PRAVOSLAVNIH VJERNIKA U FBiH

Saborna crkva u Sarajevu

Saborna crkva u Sarajevu


Povratak pravoslavnih vjernika na prijeratna ognjišta u Federaciji BiH (FBiH) skoro je zanemariv i iznosi svega jedan odsto od broja predratnog pravoslavnog stanovništa na tom prostoru, navodi se u izvještaju Eparhijskog upravnog odbora Eparhije dabrobosanske o njenom radu i finansijskom poslovanju u 2014. godini.

U izvještaju koji je dostavljen Patrijaršijskom upravnom odboru i Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) upozorava se da pravoslavni vjernici koji sada žive u FBiH pretežno prodaju svoje stanove, kuće i imanja i sele se na teritoriju Republike Srpske i Srbije.

Gotovo u svih 18 crkvenih opština Eparhije dabrobosanske na području FBiH ostalo je malo srpskog pravoslavnog naroda, ali im je SPC obezbijedila sveštenike koji ih obilaze i omogućavaju ispoljavanje vjerskih potreba.

U izvještaju se ističe da je posebno zabrinjavajuće da u parohijama na teritoriji FBiH ima mali broj krštenja, vjenčanja gotovo da i nema, a broj umrlih i opojanih i dalje je nesrazmjerno veliki u odnosu na broj vjernika.

Ovi podaci govore da na tom prostoru pretežno živi staračka populacija bez redovnih materijalnih primanja koja nije u stanju da izdržava sveštenika.

„Obezbeđujemo sredstva za plate sveštenika jer je to jedini način da bi oni mogli opstati na tim prostorima“, naglašava se u izvještaju koji je potpisao Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u svojstvu zamjenika Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Osnovni izvori prihoda Eparhije dabrobosanske u prošloj godini bili su provizije od prodaje svijeća, kalendara, štampe, kandila, briketa, eparhijskog razreza i ostale robe, jer Eparhija dabrobosanska nema nikakvih obrtnih sredstava da bi mogla nabavljati i plaćati robu.

U izvještaju se navodi da se na prostoru FBiH, nažalost, često dešavaju provale u pravoslavne hramove i skrnavljenja i rušenja grobalja i nadgrobnih spomenika.

Prošle godine je na području Eparhije bilo 1.230 krštenja, 460 vjenčanja i 1.882 opijela.

Odobren je 21 pomen samoubicama i dozvoljeno 25 vjenčanja za vrijeme posta i u Crkvom zabranjeno vrijeme.

Pravoslavnu vjeronauku u osnovnim školama na području Eparhije dabrobosanske pohađa oko 8.500 učenika, a časove drži 27 vjeroučitelja.

Ukupna srednja ocjena na kraju školske 2013/14. i prvog polugodišta 2014/15. bila je 4,60.

Izvođenje nastave je na zadovoljavajućem nivou, s tim što problem predstavlja nedostatak kabineta za vjeronauku u nekim školama.

To se odražava na izvođenje nastave u domenu upotrebe tehničkih sredstava, kao npr. kompjutera, projektora itd, odnosno audiovizuelnog i ilustrativnog metoda koji bi svakako pomogao da djeca što lakše usvoje gradivo.

U izvještaju se podsjeća da je prošle godine Eparhiju dva puta posjetio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej – prvi put 28. juna (na Vidovdan) kada je obavio veliko osvećenje hrama Svetog velikomučenika i kneza Lazara u Andrićgradu – Višegradu, a drugi put 21. decembra (na Djetinjce) kada je u hramu Svetoga proroka Ilije na Sokocu mitropolitu Nikolaju dodijelio orden Svetog kralja Milutina.

U Eparhiji postoje četiri namjesništva – sarajevsko, goraško-višegradsko, srbinjsko i travničko-zeničko sa 21 crkvenom opštinom i tri parohijska povjerenstva sa oko 25.000 aktivnih pravoslavnih domova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Visoko: Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi …

osveštana spomen-kapela za žrtve ustaša u … – Jadovno 1941.

obilježavanje 118. godina od osveštanja crkve svetog save

DOČEKAN ČASNI KRST IZ JERUSALIMA – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: