Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SVE MANjE PRAVOSLAVNIH VJERNIKA U FBiH

Datum objave: sreda, 25 februara, 2015
Veličina slova: A- A+

Saborna crkva u Sarajevu

Saborna crkva u Sarajevu


Povratak pravoslavnih vjernika na prijeratna ognjišta u Federaciji BiH (FBiH) skoro je zanemariv i iznosi svega jedan odsto od broja predratnog pravoslavnog stanovništa na tom prostoru, navodi se u izvještaju Eparhijskog upravnog odbora Eparhije dabrobosanske o njenom radu i finansijskom poslovanju u 2014. godini.

U izvještaju koji je dostavljen Patrijaršijskom upravnom odboru i Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) upozorava se da pravoslavni vjernici koji sada žive u FBiH pretežno prodaju svoje stanove, kuće i imanja i sele se na teritoriju Republike Srpske i Srbije.

Gotovo u svih 18 crkvenih opština Eparhije dabrobosanske na području FBiH ostalo je malo srpskog pravoslavnog naroda, ali im je SPC obezbijedila sveštenike koji ih obilaze i omogućavaju ispoljavanje vjerskih potreba.

U izvještaju se ističe da je posebno zabrinjavajuće da u parohijama na teritoriji FBiH ima mali broj krštenja, vjenčanja gotovo da i nema, a broj umrlih i opojanih i dalje je nesrazmjerno veliki u odnosu na broj vjernika.

Ovi podaci govore da na tom prostoru pretežno živi staračka populacija bez redovnih materijalnih primanja koja nije u stanju da izdržava sveštenika.

“Obezbeđujemo sredstva za plate sveštenika jer je to jedini način da bi oni mogli opstati na tim prostorima”, naglašava se u izvještaju koji je potpisao Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u svojstvu zamjenika Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Osnovni izvori prihoda Eparhije dabrobosanske u prošloj godini bili su provizije od prodaje svijeća, kalendara, štampe, kandila, briketa, eparhijskog razreza i ostale robe, jer Eparhija dabrobosanska nema nikakvih obrtnih sredstava da bi mogla nabavljati i plaćati robu.

U izvještaju se navodi da se na prostoru FBiH, nažalost, često dešavaju provale u pravoslavne hramove i skrnavljenja i rušenja grobalja i nadgrobnih spomenika.

Prošle godine je na području Eparhije bilo 1.230 krštenja, 460 vjenčanja i 1.882 opijela.

Odobren je 21 pomen samoubicama i dozvoljeno 25 vjenčanja za vrijeme posta i u Crkvom zabranjeno vrijeme.

Pravoslavnu vjeronauku u osnovnim školama na području Eparhije dabrobosanske pohađa oko 8.500 učenika, a časove drži 27 vjeroučitelja.

Ukupna srednja ocjena na kraju školske 2013/14. i prvog polugodišta 2014/15. bila je 4,60.

Izvođenje nastave je na zadovoljavajućem nivou, s tim što problem predstavlja nedostatak kabineta za vjeronauku u nekim školama.

To se odražava na izvođenje nastave u domenu upotrebe tehničkih sredstava, kao npr. kompjutera, projektora itd, odnosno audiovizuelnog i ilustrativnog metoda koji bi svakako pomogao da djeca što lakše usvoje gradivo.

U izvještaju se podsjeća da je prošle godine Eparhiju dva puta posjetio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej – prvi put 28. juna (na Vidovdan) kada je obavio veliko osvećenje hrama Svetog velikomučenika i kneza Lazara u Andrićgradu – Višegradu, a drugi put 21. decembra (na Djetinjce) kada je u hramu Svetoga proroka Ilije na Sokocu mitropolitu Nikolaju dodijelio orden Svetog kralja Milutina.

U Eparhiji postoje četiri namjesništva – sarajevsko, goraško-višegradsko, srbinjsko i travničko-zeničko sa 21 crkvenom opštinom i tri parohijska povjerenstva sa oko 25.000 aktivnih pravoslavnih domova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Visoko: Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi …

osveštana spomen-kapela za žrtve ustaša u … – Jadovno 1941.

obilježavanje 118. godina od osveštanja crkve svetog save

DOČEKAN ČASNI KRST IZ JERUSALIMA – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top