fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sve ljubavi hrvatskih vladara: Pavelić bio papučar, Tito ljubavnik

Hrvatsku istoriju u 20. veku više ili manje obeležila su petorica vladara: car Franjo Josip, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, poglavnik Ante Pavelić, maršal Josip Broz Tito i predsednik Franjo Tuđman

Foto Tanjug, Arhiva
Foto Tanjug, Arhiva

Hrvatsku istoriju u 20. veku više ili manje obeležila su petorica vladara: car Franjo Josip, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, poglavnik Ante Pavelić, maršal Josip Broz Tito i predsednik Franjo Tuđman i svi oni, osim što su bili političari, državnici i vojskovođe ili diktatori, krvnici i zločinci, imali su i svoje životne saputnice koje su ostavile pečat u njihovoj vlasti.

 Prema pisanju hrvatskog Ekspresa (Express), posljednji austrijski car i mađarski kralj, njegovo apostolsko veličanstvo Franjo Josip Prvi., s dvadest i četiri godine oženio se šesnaestogodišnjom bavarskom princezom Sisi.

Mlada carica je, kako se navodi, impoznatnom brzinom izrodila troje dece.

Ali, piše Ekspres, ona nije marila za tradicionalnog monarha i nakon šest godina braka odlazi od njega da bi provela život na brojnim putovanjima.

Tek nakon dvadeset godina osamljenosti car je pronašao ljubavnicu, i to u liku najpoznatije bečke glumice Katarine Šrat, što mu, kako se tvrdi, austrijska javnost nije zamerila.

On je na jezeru Bad Ihle glumici napravio vilu, koju jej nazvao po njenom prezimenu, u kojoj se par u velikoj diskreciji družio sve do smrti.

Napominje se da je srpski istoričar Petar Stanković u svojoj knjizi ‘Kralj bez zemlje i princeza bez miraza’ napisao da je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević bio mnogo „razvratniji“ od svog prethodnika koji je vladao hrvatskim zemljama.

Kao mladi kadet u Petrogradu imao je brojne avanture, a više je puta učestvovao i u dvobojima u kojima niko nije bio čak ni povređen.

Nakratko se smirio kad se oženio rumunskom princezom Marijom s kojom je imao troje dece.

Ekspres, međutim, navodi da nije prestajao sa „susretima za jednu noć“.

Doktorka Denisa Legac navela je nedavno da je na dvoru Karađorđevića postojala cela “institucija” koja se brinula o smeštaju njegove vanbračne dece po okolnim selima.

A nakon nekog vremena, kralj je, kako se navodi, odmah našao stalnu ljubavnicu kojoj je kupio kuću na Lisičjem potoku, u neposrednoj blizini dvora.

Navodi se i da je mnogo ozbiljnija veza kralja bila ja predstavnicom Crvenog krsta, doktorkom Šarlotom Dupre.

Kralj je,kažu, često putovao u mondensko odmaralište Bijaric na ‘lečenje’ kako bi vreme provodio sa svojom doktorkom.

Iz te veze rodila se kralju i vanbračna kći Jelena Karađorđević, što je kao najveća tajna kraljevske porodice skrivana punih 17 godina.

Kraljica Marija, za koju se pričalo da je u godinama pre braka bila ‘slobodne naravi’, nije ostala dužna svome kralju, tvrdi Ekspres i dodaje da je ona imala više stalnih ljubavnika, i to oficira iz garde svoga supruga.

Za razliku od cara i kralja, poglavnik NDH Ante Pavelić nije imao ljubavnice za koje bi se znalo, ali je zato svojoj supruzi Mariji rođenoj Lovrenčević dozvolio da mu kroji politiku i meša se u sve pore državne politike.

Svoju buduću suprugu upoznao je 1910. godine u advokatskoj kancelariju tadašnjeg vođe Hrvatske stranke prava.

On se zaposlio kao pisar, a ona je radila sekretarske poslove.

Budućem autoru rasnih zakona NDH, diktatoru koji je u logorima poubijao desetine hiljda nevinih ljudi, nije smetalo što joj je majka Jevrejka, te je par bio u vezi punih osam godina, sve do venčanja 1918.

Poput pravog zadrtog katolika on se suzdržavao od vanbračnog seksa. Nakon sklapanja braka u kratkom roku rodilo im se troje dece.

Pavelića je njegova Mara postupno pretvorila u svog roba, navodi Express.

On sam gotovo ni o čemu nije odlučivao, a tome se čudio i nemački opunomoćeni general u NDH Glaize von Horstenau.

On je u svojoj knjizi ‘Između Pavelića i Hitlera’ napisao da nikada u životu nije video takvog papučara, te da mu nije jasno kako bi takav karakterno i moralno slab lik uopšte mogao voditi bilo kakvu državu.

Ljubomorna Mara birala je Pavelićeve najbliže saradnike, ali i uništavala sve koje je mrzela. Pavelićevi saradnici nisu je bez razloga prozvali ‘krvavom Marom’.

Tačan broj Titovih žena i ljubavnica je nepoznanica, piše dalje Ekspres.

Zna se, pak, da se Tito u ruskom zarobljeništvu 1919. godine najprije oženio Pelagijom Bjelousovom, ali nakon rata ona je, kako se navodi, pobegla od njega.

Tito je potom oženio Nemicu Anu Kening, koju je izdao i poslao u staljinistički logor, dok je partijsku kurirku Hertu Has ostavio u rukama Gestapoa, pa se „spanđao“ sa studentkinjom francuskog Davorjankom Paunović…

Po pričanju Titovog najbližeg saradnika Staneta Dolanca, doživotni jugoslovenski predsednik je, uprkos Jovankinoj ljubomori, imao i ljubavne afere s operskim pevačicama, a poznato je da su se sedamdesetih godina prošlog veka o „njegovoj potenciji brinule dve maserke“.

I Tuđman je, poput Tita, voleo da bude okružen lepim ženama, ali je, kako se navodi, bio odan svojoj Ankici.

Iz opširne Hudelistove biografije Franje Tuđmana može sa saznati da je on na pragu adolescencije možda „popustio čarima svoje maćehe Olge, kojom se otac oženio nakon smrti majke Justine“.

Navodno ih je otac zatekao zajedno, a Franjo je godinama taj događaj okajavao..,navodi Ekspres.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: