Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sve je više napada na Srbe u Hrvatskoj

Objavljen izveštaj Srpskog narodnog veća o međunacionalnim odnosima u Hrvatskoj. Veći broj incidenata od ulaska Zagreba u EU

Zagreb

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U HRVATSKOJ je sve više otvorenih napada na Srbe, a oni su se proširili na celu zemlju, od Vukovara do Dubrovnika. Ovo je zaključak Srpskog narodnog veća koje je u posebnom izveštaju pobrojalo sve incidente koji su zabeleženi u poslednje vreme, pre svega u toku prošle godine. Donedavno je bilo najviše napada na Srbe u povratničkim krajevima, a sada ih beležimo u svim delovima Hrvatske, kaže se u izveštaju SNV.

Povećan broj incidenata i etničko nasilje nad Srbima beleži se od ulaska Hrvatske u EU i, neočekivano, od dolaska leve koalicije na vlast. Jedan od razloga za to je činjenica da HDZ, uvek kada je u opoziciji, želi da nacionalnu euforiju iskoristi za povratak na vlast. Srpsko narodno veće konstatuje da je i predsednička kampanja Kolinde Grabar Kitarović bila temeljena na nacionalizmu.

Prošle godine zabeležena su 82 slučaja etnički motivisanog nasilja u kojem su stradali Srbi u Hrvatskoj. Zabeleženo je i niz slučajeva međunacionalne netrpeljivosti prema Srbima, ali i fizički napadi i razni oblici vređanja. Kada je reč o uvredljivim grafitima, najviše ih je u Zagrebu, a ima i primera da dugo ostanu na zgradama a da ih niko ne izbriše. Uvredljivih grafita ima i u drugim gradovima, pogotovo Splitu, a najčešće je ispisano “Srbe na vrbe”, “Ubij Srbina”, “Selite se Srbi”.

U zadnje vreme zabeleženi su i brojni slučajevi poput onog u Glini, gde se Srbima ne dopušta da obeležavaju datume iz istorije. Sa druge strane, tolerišu se okupljanja onih koji glorifikuju ustaški režim i ratne zločince. U Zagrebu su uobičajene mise za Antu Pavelića.

Govor mržnje čuje se od mnogih istaknutih intelektualaca, a sve je i manje onih koji reaguju. Sve to rezultira i napadima na Srbe, pa je tako u Pušinama pretučena osamdesetogodišnja starica srpske nacionalnosti. Bilo je i napada na decu, jednog učenika iz Donjeg Lapca koji je išao u školu u Zagreb. Posle niza incidenata porodica je odlučila da se odseli u Korenicu.

Zabeleženi su incidenti u redakciji “Novosti” iz Zagreba i napadi na članove Antifašističke lige. Oštećeni su i automobili beogradskih registracija, pre svega u Splitu, autobus “Laste” u Benkovcu, a podmetnut je požar u kući povratnika iz Gline. Sve je više napada uz brojna oštećenja i na srpske crkve širom Hrvatske, naročito u karlovačkom kraju. Devastirani su i brojni spomenici.

Radikalizacija hrvatskog društva dovodi do sve veće nesnošljivosti prema Srbima, konstatuje SNV. Prošla, ali i ova godina biće upamćene po tome što se govor mržnje iz privatne preselio u javnu sferu.

STADIONI PUNI MRŽNjE

SVE je više napada na Srbe i na sportskim stadionima, pa se nedavno na utakmici gde je igrala Rijeka pojavio natpis “Šugava Rijeko, puna si Srba”, i “Ne brini Rijeko, ima još vrba”. Sve je više napada na Srbe i u medijima. Nema reakcija na ovako drastično ispoljavanje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Ima i primera da se na javnoj televiziji emituju prilozi koji falsifikuju prošlost i veličaju NDH.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Zagreb ponovo trese antisrpska histerija – Jadovno 1941.

UČESTALI NAPADI NA SRBE I POKUŠAJI KIDNAPOVANjA …

Dugo žigosanje srpskog imena (prvi deo) – Jadovno 1941.

Napad na Srbe u Splitu: Slavili Svetog Savu pa se našli na …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: