Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svaki peti Nijemac antisemita?!

Njemačka

Svaki peti Nijemac latentni je antisemista – ustanovila je vladina komsija u istraživanju koje je pokazalo da u Njemačkoj postoji “uvriježena, klišeizirana slika o Jevrejima”.

Mladi u Njemačkoj riječ “Jevrej” koriste kao psovku, iako onaj kome je upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom vjerom.  “Tebe bi trebalo u Aušvic” – jedna je od često korištenih uvreda.

Ovo se navodi u izvještaju posebne komisije stručnjaka, koji će, prema želji njemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izvještaj o stanju antisemitizma.

Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu – uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Njemačkoj. Iako je zvanično protjeran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan.

Dvadeset odsto stanovnika  Njemačke je latentno antisemitski nastrojeno.

Komisija, čiji su članovi bili i istoričar iz Londona Peter Longerih i rektor Visoke hajdelberške škole za jevrejske studije Johanes Hajl, u zaključcima se koristi i nalazima do kojih se došlo putem više demoskopskih istraživanja tokom proteklih godina.

Najveći izvor antisemitizma su desnoekstremni krugovi, kojima se pripisuje čak 90 odsto krivičnih dijela u vezi sa antisemitizmom. U takva djela ubraja se izazivanje mržnje, skrnavljenja grobalja i poricanje holokausta.

Eksperti napominju da je potpuno pogrešan utisak koji se stvara u medijima da su za antisemitizam uglavnom krivi useljenici iz arapskih država. S obzirom na konflikt na Bliskom istoku, postavlja se pitanje izloženosti te grupe useljenika antisemitskoj propagandi, ali nema pouzdanih podataka da su uglavnom Arapi krivi za antisemitizam, kažu naučnici.

Stručnjaci kritikuju i obrazovnu politiku, jer se tokom nastave u školama ne tretira dovoljno izučavanje progona Jevreja za vrijeme nacizma i isticanje da Njemačka zbog toga snosi posebnu odgovornost prema Izraelu.

Pažnja bi trebalo da se pokloni i aktuelnim formama antisemitizma koje nastaju kao posljedica krize na Bliskom istoku i koje imaju veze sa islamizmom ili finansijskom krizom. To na neki način objašnjava i time da antisemitizam u Njemačkoj ne opada stalno kao što se to dešavalo sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U izveštaju se naglašava opasnost da se sa kritikom međunarodnog finansijskog sistema ponovo prošire stari klišei o “nezasitim Jevrejima koji žele da se obogate” ili o “jevrejskoj zavjeri”. Tako je 2009. jedna studija Univerziteta u Bilefeldu pokazala kako svaki peti ispitanik smatra da “Jevreji imaju preveliki uticaj na tržišta finansija”.

Čak 40 odsto ispitanika je izjavilo kako “Jevreji i danas pokušavaju da izvuku korist iz prošlosti, odnosno od zbivanja tokom vremena nacizma”.
Eksperti su registrovali da se u brojnim segmentima društva vodi aktivna borba protiv antisemitizma, ali zaključuju da ne postoji sveobuhvatna strategija.

Što se tiče antisemitizma, Njemačka nije najostrašćenija – stanje je gore u zemljama poput Poljske, Mađarske ili Portugala, u kojima se bilježi ekstremno primjetnu pojava antisemitizma – navodi “Dojče vele”.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: