Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svaki izlazak iz manastira Krka – veliko iskušenje

Manastir Krka
Manastir Krka

Manastir Krka u Hrvatskoj saopštio je danas da se Bogoslovija u taj manastir vratila 2001. godine, ali i danas bogoslovi osjećaju plodove „demokratije“, jer svaki njihov izlazak van ovog nemanjićkog zdanja često biva veliko iskušenje koje nimalo nije prijatno.

„To naročito nije prijatno za maloljetnu djecu koja treba da odrastaju u normalnom okruženju, a ne u getu ili u uslovima koji nisu normalni u civilizovanom društvu. To znaju svi bogoslovi koji su završili našu bogosloviju, pa ih molimo da se i oni potrude da javnost sazna kakvo je bilo stanje u vrijeme njihovog školovanja u posljednjih deset godina“, kaže se u saopštenju, dostavljenom Srni, koje je potpisao iguman German.

On podsjeća da je srpski pravoslavni manastir Krka ovih dana imao posebnu pažnju u hrvatskim i drugim `demokratskim` medijima u vezi sa lažnim optužbama protiv igumana, pa radi istine manastirska Uprava želi da upozna javnost sa stanjem u kojem se ovaj drevni nemanjićki manastir nalazi u posljednjih petnaestak godina.

„Nakon što su se 1998. godine trojica monaha (junaka) osmjelila da se vrate u opljačkani manastir, po blagoslovu Crkve započela je obnova ove svetinje. Manastirske zgrade, njive, livade su bile u vlasništvu Hrvata rimokatolika i tek nakon petnaest godina poslije povratka manastir je uspio da ih vrati u svoje vlasništvo, ali u haotičnom stanju“, navodi iguman German.

Prema njegovim riječima, najbolji dokaz odnosa prema manastiru je pitanje imovine koju manastir nakon decenija borbe uspijeva da vrati, ali u takvom stanju da sljedećih sto godina neće biti sredstava da se obnovi ono što je u jednom danu uništeno.

„Svako ko želi da sazna istinu o stradanju manastira može da otvori `jutjub` i vidi manastirske zgrade u Kistanjima spaljene do temelja, a radi pravde na našem sajtu /www.eparhija-dalmatinska.hr/ postavljamo fotografije današnjeg stanja tih zgrada koje sedamnaest godina stoje porušene i koje manastir svojim sredstvima obnavlja“, navodi se u saopštenju.

Uprava manastira poziva dobronamjerne novinare da se zapitaju da li postoji interesovanje za istinu ili je senzacija, pa makar i nastala na laži, jedina `istina` koja može da podigne tiraž novina? Da li je tiraž novina važniji od svake istine u demokratskom društvu koje, htjelo ne htjelo, treba da bude dio civilizovane Evrope?“, navodi se u saopštenju.

Hrvatski novinar Željko Huljev nedavno je optužio igumana Germana da mu je „prijetio smrću“, a to su, bez pozivanja i druge strane, objavili brojni mediji u regionu.

„Pošto je podigao medijsku hajku, njegov cilj je da ugrozi sigurnost i opstanak kako igumana tako i manastira Krka. Svaki dosadašnji tekst dotičnog piskarala bio je uperen protiv Srba, tako da on ne odustaje od progona i ono malo naroda što je preostalo i što se vratilo na svoja vjekovna ognjišta“, kaže se u saopštenju koje je objavila Srna 30. marta.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: