Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Svaka posjeta potvrđuje da žene-logoraši nisu zaboravljene”

Datum objave: utorak, 7 marta, 2017
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

Predstavnici Udruženja logoraša regije Posavina danas su povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, posjetili 11 žena-logoraša, koje su članovi ovog udruženja i uručili im cvijeće i novčani poklon.

Posjeta ženama logorašima - 8. mart Foto: SRNA
Posjeta ženama logorašima – 8. mart
Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja logoraša Modriča Vlado Dragojlović, koji je i koordinator Regionalnog udruženja logoraša Posavina, rekao je da su žene-logoraši iz Modriče, Vukosavlja i Šamca svjedočile u predmetima ratnih zločina silovanja, počinjenih u logorima za Srbe u Odžaku 1992. godine.

Dragojlović je rekao da u Regionalnom udruženju logoraša Posavina, koje čine udruženja u Modriči, Šamcu, Brodu i Vukosavlju, ima više od 200 žena-logoraša nad kojima su tokom proteklog rata na prostoru tadašnjeg Bosanskog Broda, Odžaka, Modriče i Šamca počinjeni ratni zločini.

Cvijeće i novčani poklon uručen je, između ostalih, Rosi Simić /85/ iz Botajice kod Modriče, trenutno najstarijem članu Udruženja logoraša u Modriči.

Simićeva je zahvalila za poklon i istakla da predstavnici Udruženja logoraša vode brigu o članicama Udruženja.

“Svaka posjeta prija i potvrđuje da žene-logoraši nisu zaboravljene”, rekla je Simićeva, koju su 8. maja 1992. godine, zajedno sa cjelokupnim srpskim stanovništvom Novog Grada kod Odžaka zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

U logoru formiranom za Srbe u Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” u Odžaku i kućnom pritvoru Simićeva je bila do 15. jula 1992. godine kada su ovu teritoriju oslobodili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top