Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Svaka posjeta potvrđuje da žene-logoraši nisu zaboravljene”

Datum objave: utorak, 7 marta, 2017
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

Predstavnici Udruženja logoraša regije Posavina danas su povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, posjetili 11 žena-logoraša, koje su članovi ovog udruženja i uručili im cvijeće i novčani poklon.

Posjeta ženama logorašima - 8. mart Foto: SRNA
Posjeta ženama logorašima – 8. mart
Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja logoraša Modriča Vlado Dragojlović, koji je i koordinator Regionalnog udruženja logoraša Posavina, rekao je da su žene-logoraši iz Modriče, Vukosavlja i Šamca svjedočile u predmetima ratnih zločina silovanja, počinjenih u logorima za Srbe u Odžaku 1992. godine.

Dragojlović je rekao da u Regionalnom udruženju logoraša Posavina, koje čine udruženja u Modriči, Šamcu, Brodu i Vukosavlju, ima više od 200 žena-logoraša nad kojima su tokom proteklog rata na prostoru tadašnjeg Bosanskog Broda, Odžaka, Modriče i Šamca počinjeni ratni zločini.

Cvijeće i novčani poklon uručen je, između ostalih, Rosi Simić /85/ iz Botajice kod Modriče, trenutno najstarijem članu Udruženja logoraša u Modriči.

Simićeva je zahvalila za poklon i istakla da predstavnici Udruženja logoraša vode brigu o članicama Udruženja.

“Svaka posjeta prija i potvrđuje da žene-logoraši nisu zaboravljene”, rekla je Simićeva, koju su 8. maja 1992. godine, zajedno sa cjelokupnim srpskim stanovništvom Novog Grada kod Odžaka zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

U logoru formiranom za Srbe u Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” u Odžaku i kućnom pritvoru Simićeva je bila do 15. jula 1992. godine kada su ovu teritoriju oslobodili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top