Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra sahrana članova porodice Vuković

Cvijeće

BANjALUKA, 5. APRILA – Sedam članova srpske porodice Vuković, među kojima i troje djece, koje su hrvatske snage ubile u zapadnoj Slavoniji prvog dana operacije “Bljesak”, biće sahranjeno sutra u 14.00 časova na groblju Brestovčina u Gradišci.

Predstavnici banjalučke kancelarije Instituta za nestala lica BiH preuzeće u 12.30 časova na graničnom prelazu Gradiška posmrtne ostatke članova porodice Vuković od predstavnika Kancelarije za zarobljena i nestala lica Vlade Hrvatske.

Sahranu organizuju Udruženje porodica nestalih i poginulih zapadne Slavonije i članovi porodice Vuković, dok će opijelo za ubijene Vukoviće služiti gradiški sveštenici.

Predviđeno je da se okupljenima u 14.20 časova obrati predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih iz zapadne Slavonije Jovica Prodanović, a zatim i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Posmrtni ostaci sedmoro članova porodice Vuković identifikovani su 29. marta u Zagrebu u grupi od 17 žrtava srpske nacionalnosti, u okviru prve zvanične identifikacije srpskih žrtava iz “Bljeska” koja je izvršena u proteklih 16 godina.

Riječ o porodicama dvojice rođene braće. Jednu porodicu činili su Milutin Vuković (1945), njegova supruga Cvijeta (1950) i njihova tada osmogodišnja kćerka Dragana.

Drugu ubijenu porodicu činili su Ranko Vuković (1955), supruga Anđelija (1959) i njihova djeca – osmogodišnja Gordana i jedanaestogodišnji Goran.
Vukovići su ubijeni u svojoj kući u selu Medari, rano ujutro 1. maja 1995. godine, u prvom naletu hrvatskih snaga kada su hrvatski vojnici ušli u srpska sela i napravili pokolj.

U akciji “Bljesak” stradalo je ukupno osam članova porodice Vuković, ali osmi član – Zoran, sin Milutinovog i Rankovog brata, koji je nestao kod Okučana, još nije pronađen.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”, od 1 001 ekshumiranog tijela u posljednjih deset godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 629 srpskih žrtava.

Na ”Veritasovom” spisku nestalih nalazi se još 2 100 Srba koji su nestali od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i RSK, a među nestalima su 1 404 civila, od kojih 559 žena.

”Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 592 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci stradalih Srba na ovom području koji i u šesnaestoj godini po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: