Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Danas predstavljanje restauriranih ikona Jeruzalima

Datum objave: četvrtak, 19 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

ikone_muzej.jpg

U Muzeju Republike Srpske danas će, u okviru obilježavanja Dana grada Banjaluka, biti otvorena izložba “Konzervatorski dosije” koja će predstaviti višemjesečni proces konzervacije i restauracije četiri velike ikone Jerusalima.

U muzejskom Centru za restauraciju i konzervaciju od oktobra 2010. godine sistematično se radi na konzervaciji i restauraciji ove četiri ikone koje su donesene u Muzej u veoma lošem stanju, saopšteno je iz Muzeja.

“Ovo je bio povod da se široj javnosti pokaže koliko je zahtjevan proces konzervacije i restauracije. O tome najbolje govori dokumentacija napravljena tokom rada, a koja će putem izložbe omogućiti posjetiocima uvid u stanje prije konzervatorskih radova, konzervatorski tretman i stanje ikona nakon konzervatorskog tretmana”, ističu u Muzeju.

Tim koji obavlja restauraciju čine viši konzervator Dijana Pešikan-Egić, spoljni saradnici Đurđica Bjelošević, konzervator restaurator, i Marko Katić, istoričar umjetnosti, koji je obradio ikone sa aspekta istorije umjetnosti.

Ikone Jerusalima su dio zbirke ikona Srpske pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu. Zbirka ikona je 2004. godine proglašena za kulturno dobro BiH. Ove ikone su donošene poslije hadžijskih pokloničkih putovanja po Izraelu, uglavnom iz Jerusalima, pa ih tako i nazivaju: hadžijske ili jerusalimske.

Pravougaonog su oblika, slikani na platnu, a odlikuju se kompozitnom, kumulativnom koncentracijom velikog broja pojedinačnih scena i figura, koja im daje upečatljiv i jedinstven vizuelni karakter.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top