Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas predstavljanje restauriranih ikona Jeruzalima

ikone_muzej.jpg

U Muzeju Republike Srpske danas će, u okviru obilježavanja Dana grada Banjaluka, biti otvorena izložba “Konzervatorski dosije” koja će predstaviti višemjesečni proces konzervacije i restauracije četiri velike ikone Jerusalima.

U muzejskom Centru za restauraciju i konzervaciju od oktobra 2010. godine sistematično se radi na konzervaciji i restauraciji ove četiri ikone koje su donesene u Muzej u veoma lošem stanju, saopšteno je iz Muzeja.

“Ovo je bio povod da se široj javnosti pokaže koliko je zahtjevan proces konzervacije i restauracije. O tome najbolje govori dokumentacija napravljena tokom rada, a koja će putem izložbe omogućiti posjetiocima uvid u stanje prije konzervatorskih radova, konzervatorski tretman i stanje ikona nakon konzervatorskog tretmana”, ističu u Muzeju.

Tim koji obavlja restauraciju čine viši konzervator Dijana Pešikan-Egić, spoljni saradnici Đurđica Bjelošević, konzervator restaurator, i Marko Katić, istoričar umjetnosti, koji je obradio ikone sa aspekta istorije umjetnosti.

Ikone Jerusalima su dio zbirke ikona Srpske pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu. Zbirka ikona je 2004. godine proglašena za kulturno dobro BiH. Ove ikone su donošene poslije hadžijskih pokloničkih putovanja po Izraelu, uglavnom iz Jerusalima, pa ih tako i nazivaju: hadžijske ili jerusalimske.

Pravougaonog su oblika, slikani na platnu, a odlikuju se kompozitnom, kumulativnom koncentracijom velikog broja pojedinačnih scena i figura, koja im daje upečatljiv i jedinstven vizuelni karakter.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: