fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA OBILjEŽAVANjE DANA NESTALIH SRBA U ISTOČNOM SARAJEVU

Mirko_Vranic-fbbb5076Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo organizovaće sutra u Istočnom Novom Sarajevu obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Prošle su 23 godine od kada su nestali prvi sarajevski Srbi, a te tragične događaje obilježavamo u znak sjećanja na dan prvog masovnijeg nestanka takozvane grupe osam, koji su nestali u jednom danu i od kojih posmrtni ostaci šest naših ljudi nikada nisu pronađeni“, rekao je danas Srni predsjednik Regionalne koordinacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić.

Na ovaj datum, ističe on, obilježavaju se i svi drugi nestanci Srba u ovoj regiji, za čijim posmrtnim ostacima se još traga.

Vranić naglašava da je proces traženja i identifikacije nestalih lica u periodu do 2008. godine tekao na zadovoljavajući način, zahvaljujući prvenstveno nadležnim institucijama Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu je identifikovano ukupno 306 lica, a još se traži 179 lica, u Ilijašu su identifikovana 33 lica i traži se još jedno, u Brezi je identifikovano osam lica i niko se više ne traži, u Varešu je identifikovano 12 lica i traži ih se još pet, dok je u Zenici identifikovano 28 lica, a traži se još 13 lica.

U Rogatici nema identifikovanih lica, a još se traži devet nestalih, a slično je i u Kaknju gdje nema identifikovanih, a traga se za jednim nestalim licem. Nema identifikovanih ni na Han Pijesku, gdje se traga za dva lica.

„Na području Goražda identifikovali smo 80 lica, a tražimo još 86, u Trnovu su identifikovana 124 lica, a tražimo još 12, na Palama je identifikovano šest lica, i tražimo joša dva, na Sokocu je identifikovano pet lica, a traže se još tri, dok su u Višegradu identifikovana dva lica, a tragamo za još tri nestala“, precizirao je Vranić.

On dodaje da je na Ilidži identifikovano 14, a da se traži još pet lica, u Kladnju je identifikovano 19 lica, a traže se još četiri nestala, u Hadžićima je identifikovano 13 lica, a traga se za još četiri i u Vogošći je identifikovano 18 lica, dok se traže još dva lica.

Vranić kaže da je od momenta formiranja Instituta za nestala lica BiH, od 2008. godine do danas, identifikovano tek 58 Srba, koje je ekshumirala prethodna Komisija za traženje nestalih Republike Srpske.

„Upravo zbog ovakvih nesrazmjernih rezultata u procesu traženja i identifikacije nestalih Srba, mi se protivimo nakaradnom radu Instituta za nestala lica BiH, a pribojavamo se da će ova institucija svojim `manevrima` prilikom vršenja analiza posmrtnih ostataka u Spomen-kosturnici u Istočnom Novom Sarajevu uništiti rezultate koje su postigle institucije i timovi Republike Srpske sa doktorom Željkom Karanom na čelu“, istakao je Vranić.

Obrazlažući zašto ova organizacija ne prihvata i ne priznaje tuđe programe i projekte, on je pojasnio da tijelo čeka obdukciju i po godinu nakon ekshumacije, da je tijelo čekalo na sahranu godinu nakon dobijanja pozitivnog DNK nalaza, a za identifikovano tijelo vojnika Vojske Republike Srpske, koji je identifikovan prije 18 mjeseci, njegova porodica još nije dobila potrebnu dokumentaciju od Instituta za nestala lica BiH.

Prema njegovim riječima, jedino opravdano rješenje za deblokadu zastoja procesa traženja i efikasna reakcija na bahati odnos Instituta za nestala lica prema porodicama nestalih jeste da se traženje, obdukcija i identifikacija nestalih lica vrati na nivo entiteta, koji su pokazali da su radili mnogo efikasnije od Instituta za nestala lica BiH.

On ističe da su porodice nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije ogorčeni i zbog neažurnog rada Tužilaštva BiH, što za posljedicu ima neprocesuiranje onih koji su počinili ratne zločine nad sarajevskim Srbima.

Prema Programu obilježavanja Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu, sutra u 11.00 časova u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima biće prislužene svijeće i služen parastos nestalim Srbima sa ovog područja, u 11.45 časova predviđeno je polaganje cvijeća ispred Spomen-kosturnice, dok je za 12.00 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Aleksandar Trifunović: Teško se diše na putu za Kazane

PRIJAVA PROTIV MAŠOVIĆA

SRPSKE ŽRTVE NEĆE BITI PRONAĐENE SA SALIHOVIĆEM NA ČELU TUŽILAŠTVA

OTADžBINSKI RAT – SARAJEVO ROMANIJA – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: