Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA OBILjEŽAVANjE DANA FOČANSKIH BRIGADA

Spomenik_poginulim_borcima_u_Foci-948ce450Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na centralnom gradskom spomeniku, Boračka organizacija opštine Foča obilježiće sutra Dan fočanskih brigada – 8. april.

Taj datum se uzima kao početak vojnog organizovanja srpskog stanovništva na području Foče 1992. godine.

Od manjih naoružanih grupa i seoskih straža, nastale su prve vojne formacije, koje su imale zadatak da zaštite srpsko stanovništvo u Foči, da bi kasnije u sastavu Hercegovačkog korpusa, pored održavanja linije fronta prema Goraždu, fočanska brigada učestvovala u borbama na cijelom prostoru Srpske, od Treskavice i Nevesinja, preko Nišićke visoravni i Olova, pa sve do Glamoča.

Prema podacima nekadašnjeg komandanta fočanske brigade, generala u penziji Novaka Paprice, u borbi je poginulo 319 boraca iz Foče, van borbenih dejstava 41, nesrećnim slučajem 34, samoubistvo je izvršilo 19 boraca, 26 je umrlo prirodnom smrću, na drugim ratištima poginuo je 31 vojnik porijeklom iz Foče, a još se traga za jednim nestalim borcem.

Civilnih žrtava rata na srpskoj strani u Foči bilo je 148.

Program obilježavanja Dana fočanskih brigada počinje u 11.30 časova, a u 12.00 časova planirana je posjeta spomen-sobi u Gradskom muzeju, nakon čega će u Centru za kulturu i informisanje biti organizovan koktel.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ – Jadovno 1941.

promovisana monografija poginulih boraca i … – Jadovno 1941.

OTVORENA IZLOŽBA O NATO BOMBARDOVANjU SRBIJE …

MAJSKO SJEĆANjE NA JOŠANIČKO STRADANjE – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: