Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra nova svjedočenja o stradanju Srba u Orašju

Suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine biće nastavljeno sutra pred Sudom BiH saslušanjem novih svjedoka Tužilaštva.

Ilustracija/Thinckstock

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 24. oktobra, svjedok Tužilaštva BiH Svetozar Popović izjavio je da su ga u školi u Donjoj Mahali, gdje su ga sa mještanima Novog Grada zatvorili pripadnici HVO-a, tukli i optuženi Anto i Mato Živković.

On je dodao da je u Donjoj Mahali zarobljene Srbe tukao ko je stigao, a da su udarani palicama, stolicama i drugim predmetima.

“Na vratima škole u Donjoj Mahali ih je mnogo bilo, jedva su čekali da nas udaraju. Neki su niski bili, penjali su se na stolice da bi nas mogli udarati.

Poslije sam saznao da su dvojica od ovih koji su nas tukli bili Mato i Anto Živković. Neki nepoznati policajac udarao me palicom i nogama po bubrezima i glavi oko sat vremena. Isto je prošao Milivoje Jelić koji je bio sa mnom”, ispričao je svjedok.

Popović je rekao da su od posljedica mučenja podlegli Marko i Branko Goranović, kao i da je čuo da su Vujadina Čečavca boli šrafcigerom.

Svjedok Ljubo Panić izjavio je da je u školi u Donjoj Mahali bio zarobljen do maja 1993. godine.

“Svi vojnici HVO-a kada dođu pijani sa linije su nas tukli. Nogama, šakama, palicama, nisu birali, a glavni je bio Pera Vincetić, zvani Konj. Luki Stankoviću su stavljali prste u vrata i tako ih lomili”, rekao je Panić.

Treći svjedok Tužilaštva Toma Šišljagić rekao je da su trojica pripadnika HVO-a ubili Miću Danilovića dok je kopao rovove.

Početak suđenja zakazan je za 9.30 časova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U srijedu nova svjedočenja o zločinu nad Srbima u Orašju

Stradanje Srba u Sremu od strane domaćih Švaba

Mati Baotiću 13 godina za zločine nad Srbima u Orašju

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: