Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sutra 102 godine od potpisivanja Krfske deklaracije

Datum objave: nedelja, 19 maja, 2019
Veličina slova: A- A+

Sutra se navršavaju 102 godine od potpisivanja Krfske deklaracije o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Krfska deklaracija je potpisana 20.07.1917. na Krfskoj konferenciji. Potppisnici su bili Nikola Pašić i Ante Trumbić.
Krfska deklaracija je potpisana 20.07.1917. na Krfskoj konferenciji. Potppisnici su bili Nikola Pašić i Ante Trumbić.

Krfsku deklaraciju su 20. maja 1917. godine na grčkom ostrvu Krf potpisali premijer Srbije Nikola Pašić i Ante Trumbić, predsjednik Jugoslovenskog odbora sa sjedištem u Londonu, koji je predstavljao Slovence, Hrvate i Srbe pod austrougarskom vlašću, a odredbe iz te deklaracije prihvatio je i Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje.

Deklaracijom su južnoslovenski narodi u Austrougarskoj zatražili ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom u zajedničku državu pod nazivom Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, na čelu sa dinastijom Karađorđevića.

Srbi, Hrvati i Slovenci označeni su kao troimeni narod u tekstu deklaracije, koja je garantovala ravnopravnost imena, simbola, pisama i vjeroispovjesti “pravoslavne, rimokatoličke i muhamedanske”.

U tekstu se ističe da bi ujedinjeni narod Srba, Hrvata i Slovenaca sastavljao državu koja bi brojala oko 12 miliona državljana, a bila bi garancija narodne nezavisnosti i svestranog narodnog kulturnog napretka, jak bedem protiv germanskog nadiranja, nerazlučni saveznik svih onih kulturnih naroda i država koje su istakle princip prava i slobode naroda i princip međunarodne pravde i dostojan član nove međunarodne zajednice.

Konferencija na Krfu trajala je od 15. juna do 20. jula 1917. godine, a najveći dio rasprave bio je posvećen pitanju uređenja države, o čijim osnovama su se najviše razmimoilazili stavovi dvije delegacije.

Na kraju je zaključeno da će o uređenju buduće države odlučiti Ustavotvorna skupština nakon ujedinjenja kvalifikovanom većinom.

Krfska deklaracija nije bila obavezujući pravni akt, ali je imala politički i moralni značaj.

Srpska vojska je sa francuskim saveznicima probila Solunski front u septembru 1918. godine, a 1. decembra je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvor: SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top