fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sudsko mrcvarenje bez kraja i konca

Rade Miljevic.jpg

Čini se da u ovom trenutku ni Svevišnji ne zna što je sa slučajem Rade Miljevića iz Gline, kojeg se tereti za ratni zločin počinjen u jesen 1991. Miljević je navodno iz glinskog zatvora odveo četvoricu zarobljenih Hrvata i predao ih drugim osobama, koje su ih kasnije usmrtile, a tijela žrtava ekshumirana su nakon „Oluje“.

Županijski sud u Sisku Radu Miljevića je do sada tri puta osudio, ali je zbog brojnih grešaka Vrhovni sud poništavao te presude. Optuženik je u pritvoru proveo maksimalnih pet godina i sada se brani sa slobode. Suđenja su više puta započinjana, pa prekidana, da bi opet kretala ispočetka, tako da je sada u toku treći proces. Posljednje suđenje je započelo prije nešto više od dvije godine, ali se u posljednjih godinu i nešto dana ništa nije događalo, pa je nejasno da li je glavna rasprava u prekidu ili nije.

Na zadnjoj raspravi je bilo dogovoreno da tužilac u roku od mjesec dana ispita iznenada pronađenog novog svjedoka optužbe, ali se taj rok produžio na godinu i nešto dana. Zaštićeni svjedok u Beogradu ničim nije teretio Miljevića, a spominjao je neka konkretna imena za koja je čuo i koja su se spominjala u kontekstu likvidacije četvorice Hrvata. Svjedok je bio u Glini 1991. i bio je pripadnik neke jedinice srpske vojske. Tvrdi da se Miljević uopće nije spominjao u vezi sa likvidacijama, niti je bio u bilo kakvoj vezi sa osobama koje su likvidirale zarobljenike. Također smatra da Miljević kao čovjek nije bio sposoban takvo nešto učiniti.

Glavna rasprava zapravo je bila pri kraju, ali se u međuvremenu sisački sud proglasio nenadležnim za suđenje Miljeviću i predmet ustupio Županijskom sudu u Zagrebu. Ova odluka je inače u skladu sa Zakonom o izmjeni Zakona o prihvaćanju statuta Haškog suda, ali je Rade Miljević putem svog advokata Zorka Kostanjšeka podnio žalbu Vrhovnom sudu smatrajući da sud ne može u pola postupka donijeti takvu odluku. Što će dalje biti, odlučit će Vrhovni sud. Ako žalba ne bude prihvaćena, to znači da će sve krenuti ispočetka pred Županijskim sudom u Zagrebu, a Miljeviću onda ostaje da postupi po onoj strpljen – spašen.

Sa eventualnom novom žalbom Vrhovnom sudu, ovaj bi se proces mogao otegnuti na nekih petnaestak godina. S obzirom na loše zdravstveno stanje optuženika, njegova situacija postaje sve ozbiljnija. Kada će biti sljedeća rasprava, ovisi o odluci Vrhovnog suda.

AUTOR: Milan Cimeša

 

Izvor: SNV

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: