Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sudsko mrcvarenje bez kraja i konca

Datum objave: ponedeljak, 14 maja, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Rade Miljevic.jpg

Čini se da u ovom trenutku ni Svevišnji ne zna što je sa slučajem Rade Miljevića iz Gline, kojeg se tereti za ratni zločin počinjen u jesen 1991. Miljević je navodno iz glinskog zatvora odveo četvoricu zarobljenih Hrvata i predao ih drugim osobama, koje su ih kasnije usmrtile, a tijela žrtava ekshumirana su nakon “Oluje”.

Županijski sud u Sisku Radu Miljevića je do sada tri puta osudio, ali je zbog brojnih grešaka Vrhovni sud poništavao te presude. Optuženik je u pritvoru proveo maksimalnih pet godina i sada se brani sa slobode. Suđenja su više puta započinjana, pa prekidana, da bi opet kretala ispočetka, tako da je sada u toku treći proces. Posljednje suđenje je započelo prije nešto više od dvije godine, ali se u posljednjih godinu i nešto dana ništa nije događalo, pa je nejasno da li je glavna rasprava u prekidu ili nije.

Na zadnjoj raspravi je bilo dogovoreno da tužilac u roku od mjesec dana ispita iznenada pronađenog novog svjedoka optužbe, ali se taj rok produžio na godinu i nešto dana. Zaštićeni svjedok u Beogradu ničim nije teretio Miljevića, a spominjao je neka konkretna imena za koja je čuo i koja su se spominjala u kontekstu likvidacije četvorice Hrvata. Svjedok je bio u Glini 1991. i bio je pripadnik neke jedinice srpske vojske. Tvrdi da se Miljević uopće nije spominjao u vezi sa likvidacijama, niti je bio u bilo kakvoj vezi sa osobama koje su likvidirale zarobljenike. Također smatra da Miljević kao čovjek nije bio sposoban takvo nešto učiniti.

Glavna rasprava zapravo je bila pri kraju, ali se u međuvremenu sisački sud proglasio nenadležnim za suđenje Miljeviću i predmet ustupio Županijskom sudu u Zagrebu. Ova odluka je inače u skladu sa Zakonom o izmjeni Zakona o prihvaćanju statuta Haškog suda, ali je Rade Miljević putem svog advokata Zorka Kostanjšeka podnio žalbu Vrhovnom sudu smatrajući da sud ne može u pola postupka donijeti takvu odluku. Što će dalje biti, odlučit će Vrhovni sud. Ako žalba ne bude prihvaćena, to znači da će sve krenuti ispočetka pred Županijskim sudom u Zagrebu, a Miljeviću onda ostaje da postupi po onoj strpljen – spašen.

Sa eventualnom novom žalbom Vrhovnom sudu, ovaj bi se proces mogao otegnuti na nekih petnaestak godina. S obzirom na loše zdravstveno stanje optuženika, njegova situacija postaje sve ozbiljnija. Kada će biti sljedeća rasprava, ovisi o odluci Vrhovnog suda.

AUTOR: Milan Cimeša

 

Izvor: SNV
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top