Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUDOVI LEGALIZUJU OTIMANjE SRPSKE IMOVINE!

kosovo_srbi u enklavama.jpg

PRIŠTINA, (SRNA) – Kosovska agencija za imovinu i kosovski sudovi počeli su proces utvrđivanja osnovanosti oko 150 000 tužbi za vraćanje imovine, koje su podnijeli Srbi, tražeći od sudova UNMIK-a, a potom i od kosovskih sudova, vraćanje u posjed nasilno oduzete i uzurpirane imovine.

Agencija je u dogovoru sa sudovima, putem medija na albanskom jeziku, uputila poziv svim stranama da u najkraćem mogućem roku nadležnom sudu dostave validnu dokumentaciju na osnovu koje potražuju imivinu ili, pak, dokazuju da su u njen posjed ušli na osnovu valjanog pravnog akta.

U Okružnom sudu u Peći Srni je potvrđeno da je više desetina Srba iz tog regiona ostalo bez imovine pošto sudu nisu dostavili, „putem medija“, traženu dokumentaciju.

„Uzurpatori – tužena strana iskoristili su neobaveštenost podnosilaca tužbi i od suda `preko noći` dobili odluke da je sporna imovina njihovo vlasništvo“ – objašnjava Milan Jokić, navodeći da je njegov slučaj čisti primjer otimanja imovine.

On je, kako stoji u dokumentaciji, UNMIK-ovoj Direkciji za imovinsko-pravne poslove „Habitat“ još 2001. godine podnio zahtjev za vraćanje nasilno zauzete imovine u neposrednoj blizini željezničke stanice u Peći.

Prvo su mu tražili da dođe u Peć i lično dostavi dokumentaciju o vlasništvu. „Zbog pretnji da ću biti likvidiran ukoliko se pojavim na Kosovu – nisam smeo da dođem. Usledilo je rešenje kojim je moj zahtev odbijen. Odmah sam uložio žalbu, ali sam na odgovor čekao do 2009. godine kada sam obavešten da je moj predmet ustupljen Kosovskoj agenciji za imovinu“ – priča on.

On tvrdi da je poput njega desetak Srba iz Peći ostalo bez imovine i da prijeti opasnost da će se otimanje nastavi, jer prognani Srbi nisu upoznati o javnom pozivu na albanskom jeziku, niti su posredstvom bilo koje organizacije dobili informaciju o odluci Kosovske agencije za imovinu i kosovskih sudova o obavezi podnosilaca tužbi da sudu ponovo dostave originalna dokumenta kojima dokazuju vlasništvo.

U sjedištu Euleksa u Prištini nisu ni demantovali ni potvrdili ovaj proces otimanja srpske imovine, ali kažu da imaju saznanja da je pokrenut postupak za preispitivanje opravdanosti velikog broja tužbi i neriješenih sudskih sporova.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: