fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje za zločine nad srpskim zatvorenicima iz „Silosa“ i „Krupe“

074225U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje Mustafi Divjanu, Feridu Deliću i Aliji Gazibari, nekadašnjim pripadnicima takozvane Armije BiH optuženim za zločine počinjene u aprilu 1993. godine na području Ilidže kod Sarajeva nad srpskim zarobljenicima dovedenim iz logora „Silos“ i „Krupa“ u opštini Hadžići.

Sva trojica optužena su za mučenje, nečovječno postupanje te nanošenje velikih patnji, a Divjanu i Deliću na teret su stavljena i ubistva, prenosi BIRN.

Prema optužnici, Divjan je ove zločine počinio kao pripadnik Četvrte motorizovane brigade takozvane Armije BiH, a Delić i Gazibara kao vojni policajci ove brigade.

Divjan je optužen za ubistva zatvorenika srpske nacionalnosti koji su iz logora „Silos“ i „Krupa“ dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta „Butmir“, u opštini Ilidža.

Na teret mu je stavljeno da je 22. aprila 1993. godine kao stražar nadzirao rad zatvorenika, nakon što je čuo da ih je nekoliko pobjeglo, te je iznad tranšeja pucao iz automatske puške na zatvorenike i ubio dvojicu.

Divjan je optužen da je dvojicu zarobljenika doveo u prostorije „dežurane“ Poljoprivrednog instituta, gdje ih je, zajedno s Delićem, Gazibarom i drugim pripadnicima takozvane Armije BiH, tukao palicama, kundacima i nogama, nakon čega su ih natjerali da skoče u obližnju jamu dubine tri metra.

U jamu je moralo skočiti još desetak drugih zarobljenika, koje su optuženi u više navrata tukli silazeći u jamu i prijetili im da će ih zaklati ukoliko ne kažu ko je organizovao bjekstvo.

Delić je optužen da je s još jednim pripadnikom takozvane Armije BiH odveo jednog zatvorenika u Poljoprivredni institut, koji je nakon toga ubijen. Prema navodima optužnice, on je naredio dvojici zatvorenika da tijela ubijenih odnesu do stanice Vojne policije u Butmiru.

Potom su Delić i Gazibara natjerali zatvorenike da tijela ubijenih unesu u kamion da bi ih prevezli do prostorija pritvora Četvrte motorizovane brigade u Hrasnici.

Tokom vožnje, zatvorenike su tukli i urinirali po njima i tijelima ubijenih. Prvi svjedoci biće saslušani 11. maja.

Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: