fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUĐENjE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DRETELjU 12. JUNA

srna2.jpgSARAJEVO, 5. MAJA /SRNA/ – Suđenje optuženima za zločine počinjene nad srpskim civilima 1992. godine u logoru Dretelj kod Čapljine počeće 12. juna čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH.

Za ove zločine Tužilaštvo BiH tereti nekadašnje pripadnike Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

 

Tužilac Remzija Smailagić rekla je na današnjoj statusnoj konferenciji pred Sudom BiH da je tokom dokaznog postupka optužba planirala da pozove 32 svjedoka i jednog vještaka.

 

“Tužilaštvo namjerava da sasluša jednog ili dva svjedoka po danu suđenja, a naša procjena je da će nam za sve svjedoke trebati 20 radnih dana. Za materijalne dokaze predviđamo da je potrebno dva ročišta, tako da uz tri rezervna datuma, tražimo 25 radnih dana za izlaganje svih dokaza”, rekla je Smailagićeva, prenosi BIRN.

 

U optužnici je navedeno da su Zelenika, Herceg, Buljubašić, Medić i Grubišić-Fejzić 1992. godine učestvovali u zločinima nad više stotina Srba sa područja opština Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac koji su bili zatočene u logoru Dretelj.

 

Tužilaštvo BiH smatra da su zatočeni civili držani u nečovječnim uslovima u logoru Dretelj gdje su zlostavljani, tjerani na prisilni rad i mučeni, te da je od posljedica zlostavljanja nekoliko njih preminulo, a neki su odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag.

 

U optužnici se navodi da je Zelenika nekadašnji oficir HOS, Herceg bivši komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bili stražari u Dretelju.

 

Zelenika, Herceg, Medić i Grubišić-Fejzić se nalaze u pritvoru od februara, dok je Buljubašić na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

 

Na današnjoj statusnoj konferenciji odbrane optuženih nisu izlagale planove izvođenja dokaza, a najavile su da na početku suđenja neće iznositi uvodnu riječ, već će to učiniti nakon što optužba završi dokazni postupak.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: