Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUĐENjE RAZOTKRIVA ODGOVORNE ZA ZLOČINE

sud-bih

SARAJEVO/KONjIC, 18. OKTOBRA (SRNA) – Suđenje Miralemu Maciću pred Sudom BiH zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Konjicu na samom početku pokrenulo je navode o licima koja su danas visokopozicionirana u policiji Hercegovačko-neretvanskog kantona i u opštini Konjic, a dovode se u vezu sa dešavanjima u konjičkim logorima tokom 1992. godine.
Macić je u svom dnevniku otkrio kako su na području Konjica naređivana i vršena ubistva Srba i razotkriva lanac komandne odgovornosti i saučesnika u ubijanju. Međutim, policijski i opštinski zvaničnici u Konjicu u izjavi Srni negirali su učešće u ratnim zločinima nad srpskim civilima 1992. godine na ovom području iako ih za to optužuju svjedoci.
Bivši logoraš Zoran Đorđić ispričao je da su, između ostalih, današnji komesar policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Amir Begić, načelnik Policijske uprave Konjic Mirsad Subašić i nekadašnja predsjednica opštinske Komisije za razmjenu zarobljenika Jasmina Džumhur, sada opštinska službenica, znali i učestvovali u ratnim zločinima nad konjičkim Srbima.
Subašić je potvrdio da je tokom rata bio krim-inspektor u Konjicu i da je uzimao izjave od zarobljenika, kao što su to činile i druge njegove kolege, ali je negirao bilo kakvo učešće u ratnim zločinima, dok je Begić rekao da „postoje sud i tužilaštvo koji će utvrditi svačiju odgovornost“. Džumhurova je istakla da je posao predsjednika Komisije za razmjenu zarobljenika opštine Konjic obavljala u skladu sa mandatom, ali da su svi drugi navodi „insinuacije“.
„To su ljudi koji su sada visoko pozicionirani funkcioneri Federacije BiH. Oni su gospodari rata i nalogodavci zločina nad srpskim narodom u opštini Konjic“, kaže Đorđić i podsjeća da su srpski zarobljenici u logorima u Konjicu trpjeli veliku psihičku i fizičku torturu, ali da mnogi nisu preživjeli, dok su srpske žene i maloljetne djevojčice silovane.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je ranije Srni da je Tužilaštvo naredilo početkom septembra sprovođenje istrage protiv više lica, osumnjičenih za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica 1992. godine.
Istraga se, prema njegovim riječima, odnosi na više osoba iz komandnih struktura Armije RBiH, Hrvatskog vijeća odbrane, štaba Teritorijalne odbrane, MUP-a u Konjicu, kao i osoba koje su osumnjičene kao direktni počinioci ratnih zločina, ali među njima nema lica koje obavljaju dužnosti u Tužilaštvu ili Sudu BiH.
Centar javne bezbjednosti Trebinje podnio je 18. septembra 2006. godine Tužilaštvu BiH izvještaj protiv ratnog načelnika CJB Konjica Jasmina Guske za počinjeni ratni zločin nad Srbima sa tog područja. Jasmin Guska nedavno je preminuo.
U Sudu BiH sutra će početi glavni pretres u predmetu Miralem Macić, koga optužnica tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.Macić se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava tadašnjeg Centra službe bezbjednosti Mostar – Službe javne bezbjednosti (SJB) Konjic MUP-a BiH u drugoj polovini maja 1992. godine u mjestu Bradina ubio dva civila srpske nacionalnosti.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: