fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Subotić: Nema sumnje da je neko silom odvrtao stabilizatore mina

 Vještak balističar Zorica Subotić, koja je izučila dokaze iz predmeta „Markale jedan i dva“, rekla je da nema sumnje da je neko u haškom depou silom i uz pomoć alata odvrtao stabilizatore mina, kako bi diskreditovao zaključke koji su donijeli ona i njen kolega Mile Poparić.

Zorica Subotić
Zorica Subotić

Subotićeva i Poparić predano su izučili taj materijal, poslije čega je napisan obiman elaborat kojim je ukazano na brojne neistine, nedosljednosti i zloupotrebe Haškog tužilaštva.

„Naša analiza urađena na osnovu serijskog broja pojedinih komponenti, načina punjenja i drugih parametara, pokazala je da stabilizator mine od 120 milimetara, koji smo veštačili, ne odgovara dokumentaciji koju je Tužilaštvo dostavilo“, rekla je Subotićeva za današnje „Večernje novosti“.

Uz napomenu da se predmetu „Markale dva“ sva foto, video i ostala dokumentacija odnosila na dva stabilizatora, koji su vještačeni selektivno i po potrebi, Subotićeva kaže da je u Hagu zabilježen veliki broj ovih slučajeva.

Kao dokaz beskrupulozne manipulacije dokazima, ona navodi rotiranje skica sa mjesta zločina, inače jednog od najvažnijih dokaza u svakom krivičnom postupku.

U Hagu su, kaže ona, mape namjerno okretane i do 60 stepeni u odnosu na mapu grada, čime je stavljen potpis na namjeru da se odgovornost pripiše srpskoj strani.

„Ni u jednom slučaju minobacačkih dejstava, koja smo veštačili, nije se dogodilo da se naši zaključci poklope sa tehničkom dokumentacijom Tribunala, koja je ukazivala na odgovornost Srba. Ovo važi i za slučaj `Markale jedan i dva`“, rekla je Subotićeva.

List podsjeća da su vještaci za balistiku Zorica Subotić i Mile Poparić, poslije obimne ekspertize, nedvosmisleno utvrdili da ljude na sarajevskoj pijaci nije ubio projektil doletio sa srpskih položaja, već dvije eksplozivne naprave, po svemu sudeći, daljinski aktivirane.

Njihova analiza dokumenata sa svjedočenjima detalja istrage Unprofora i sarajevskog Centra službi bezbjednosti, kao i video i foto zapisi, dokazala je ozbiljne manipulacije ovim zločinom.

Oni su, između ostalog, utvrdili da mina na pijacu nikako nije mogla da doleti na mjesto gdje je aktivirana, a da prethodno ne naiđe na prepreku, kao i da toliko veliki broj žrtava nije mogao da nastane od eksplozije projektila koji u sebi ima svega 2,5 kilograma eksploziva.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: