Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Strip roman „Ponori zla“ o stradanjima u Hercegovini

Uskoro bi iz štampe trebalo da izađe strip roman „Ponori zla“, autora Jovana Bratića iz Nevesinja.

Strip roman Foto: RTRS
Strip roman Foto: RTRS

Strip je, poručuje Bratić, svojevrstan dug prema hrabrim precima,čija su junačka djela, zbog spleta istorijskih dešavanja, ostala u zapećku. Strip album ima 205 stranica i oko 1.050 kadrova. Nastajao je dvije godine, a pojaviće se u izdanju Strip udruženja Deveta dimenzija.

Ova istorijska strip drama tematski vodi u vrijeme Drugog svjetskog rata na prostore Istočne Hercegovine koja je doživjela nezapamćeno stradanje i zločine od strane okupacionih sila. Dramatična priča o ljudima ovog kraja koji su upleteni u mrežu nacionalnih i ideoloških podjela i užasnih stradanja. O strašnim zločinima, do tada nezapamćenim u Evropi, tzv. NDH nad nedužnim stanovništvom. O Junskom ustanku ili drugoj Nevesinjskoj pušci protiv tzv. NDH koju su poveli aktivni oficiri Kraljevine Jugoslavije, solunski dobrovoljci, prekaljeni borci iz Prvog svjetskog rata, kao i narodni prvaci i uzorni domaćini.

– Želio sam kroz ovaj strip da pošaljem jasnu poruku o djelima naših predaka, o nekim greškama koje su se dešavale u prošlosti, jer narod koji ne bude svjestan djela svojih predaka i sopstvenih grešaka u prošlosti koje su rađene, neće imati definisan i jasan pogled u budućnost – kaže Jovan Bratić.

Glavni junak Aleksa Vojinović, običan seoski mladić iz patrijarhalne hrišćanske porodice, spoj je brojnih likova iz tog vremena. Njegova sudbina opisuje tragediju jednog naroda, mladića koji su bili patriote, antifašisti, ali su na kraju, sticajem okolnosti, proglašeni narodnim neprijateljima. Motivi su zasnovani na istinitim i surovim događajima, ali imena glavnog junaka, kao i ostalih likova nisu autentična, kao ni njihov izgled u ovom strip romanu.

– Iz prostih razloga što ja nisam istoričar, nisam želio da donosim sudove o pojedinim likovima. To prepuštam sudu istorije. Ja sam želio da skrenem pažnju na neke događaje za koje sam osjetio da nisu dovoljno apostrifirani. Nadam se da ću uspjeti da ostvarim misiju – poručio je Bratić.

Sam naslov „Ponori zla“ ukazuje na karakter priče o zlu koje je, poput najstrašnije oluje, poharalo hercegovačke predjele noseći u dubine ponora i jama mnoge nevine ljude. Ovo je priča o, po zlu, čuvenim hercegovačkim jamama koju je Bratić ispričao i islikao na svoj način i o kojima se predugo ćutalo. I, svojevrsno upozorenje za buduće generacije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: