Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Štrbac: Uvredljiv termin “humana asanacija terena” jer skriva istinu o zločinu

Datum objave: četvrtak, 10 decembra, 2015
Objavljeno u Banija, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je povodom ekshumacije 56 osoba u Hrvatskoj da Srbe koji iščekuju da uzorci DNK potvrde da se radi o njihovim najmilijim vrijeđa izraz “humana asanacija terena” koji hrvatska strana koristi u svojim saopštenjima o tom događaju.

Savo Štrbac   Foto: SRNA
Savo Štrbac      Foto: SRNA

“Taj izraz potpuno zamagljuje ko je i zašto prije asanacije pobio te ljude”, ocijenio je Štrbac.

On je naglasio da je hrvatska strana srpskoj 1996. godine dostavila podatke o tom lokalitetu u kom je navedeno da se tamo nalazi 15 posmrtnih ostataka, od kojih sedam pod imenom, a ostali pod oznakom NN dok je u izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora vezanim za isti lokalitet navedeno da se na lokaciji Gornje Selište ispod mjesnog groblja nalazi 47 grobnica u kojima su pokopani leševi osoba nastradalih za vrijeme vojne akcije “Oluja”, saopšteno je iz “Veritasa”.

“Dakle, na grobištu `Gornje Selište` ekshumiran je 41 posmrtni ostatak više nego što se navodi u dokumentu hrvatske strane, odnosno za devet više nego što se navodi u pomenutom dokumentu HHO”, upozorio je Štrbac.

On je ukazao da je na području sektora “Sjever” u akciji “Oluja”, prema podacima “Veritasa”, smrtno stradalo 701 lice srpske nacionalnosti, među kojima 445 civila, od čega 206 žena, od kojih je do sada sahranjeno 256 lica, dok se 445 još vodi kao nestalo.

“Na području sektora `Sjever` nalazi se još nekoliko zajedničkih grobišta, najmanje 55 u Glini, 15 u Šašu i više pojedinačnih tzv. `vrtnih grobova` sa više od 30 posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz vremena Oluje”, naglasio je Štrbac.

On je podvukao da je u proteklih 14 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine ekshumirano ukupno 1.347 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 940 posmrtnih ostataka.

“Na `Veritasovom` spisku nestalih još se nalazi 1.866 lica srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.314 civila, od čega 509 žena”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, “Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još oko 320 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na tom području i u istom periodu, koji i 20 godina po prestanku rata čekaju na ekshumacije isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane.

Iz masovne grobnice kod groblja u Gornjem Selištu, nedaleko od Gline, juče je završena ekshumacija posmrtnih ostataka 56 osoba, uglavnom civila srpske nacionalnosti stradalih 1995. godine tokom vojno-policijske akcije “Oluja”.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top