fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Štrbac: Studija o održivom povratku – utopija

Savo Strbac.jpg

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je da je Studija o održivom povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku, koja je predstavljena u Zagrebu, „fatastična, ali utopijska“.

„To je ozbiljan, realan i pošten prijedlog. Svi u izbjeglištvu bi se time zadovoljili. Da imaju pravo izbora i da se pred njih ne postavljaju rigorozna pravila koja se sad postavljaju, ali koliko je to realno – to je veliko pitanje“, izjavio je Štrbac za Srnu, komentarišući Studiju, koju su uradili sociolozi sa zagrebačkog Univerziteta Milan Mesić i Dragan Bagić.

Prema njegovim riječima, od donatorske konferencije, čijim učesnicima će sugestije dvojice zagrebačkih sociologa biti upućene, očekuje se oko 400 miliona evra, koji bi trebalo da budu raspoređeni na četiri zemlje bivše Jugoslavije, a to je dovoljno za rješavanje najugroženijih socijalnih slučajeva.

„Bez daleko većeg doprinosa međunarodne zajednice, u materijalnom i svakom drugom smislu, zemlja kao što je Hrvatska, koja je prezadužena i kojoj, prema nekim predviđanjima, prijeti grčki scenario, ne može riješiti pitanja izbjeglica“, ocijenio je Štrbac.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica iz Hrvatske u Srbiji Miodrag Linta izjavio je za Srnu da se u Hrvatskoj i dalje masovno krše ljudska prava i ona nije ispunila evropske standarde iz poglavlja 23 – Pravosuđe i ljudska prava, prilikom pregovora o pristupanju EU.

„Tačno je da povratak u Hrvatsku više nije u punoj mjeri bezbjednosno pitanje, ali suštinsko pitanje je dosljedno poštovanje ljudskih prava, a to u Hrvatskoj i dalje nije slučaj“, rekao je Linta.

On smatra da su Srbi, a naročito oni izbjegli i prognani, i dalje građani drugog reda u Hrvatskoj i da je to, kako je rekao, prije svega političko pitanje i da se na tom nivou mora rješavati.

Studija o održivom povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku predstavljena je juče u Zagrebu, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović tom prilikom je izjavio da povratak u Hrvatsku „više nije bezbjednosno, već u prvom redu ekonomsko i socijalno pitanje“.

Autori studije smatraju da treba trajno riješiti izbjeglička pitanja, ali ostaviti ljudima da kasnije mijenjaju te odluke, odnosno da se mogu slobodno kretati između zemlje svog prijekla, zemlje izbjeglištva i neke treće zemlje, jer im to ostavlja veće životne mogućnosti.

Oni smatraju da izbjeglicama/povratnicima treba dati slobodu da sami izaberu trajno rješenje i da pred njih ne treba postavljati vremenska ograničenja oko raspolaganja imovinom i pravima.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: