fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ŠTRBAC: RIJEČ O IZBORNIM KALKULACIJAMA

Savo_Strbac_1-9b5d4fd9Direktor Dokumenataciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ocijenio je danas da vrijeme aktuelizovanja optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine Milana Martića i zaključak Županijskog suda u Zagrebu da mu bude suđeno u odsustvu nije slučajno izabran i poklapa se sa izbornim kalkulacijama pojedinih hrvatskih političara.

Štrbac je izjavio Srni da je nezavisnost sudova, kako onih međunarodnih tako i domaćih – deklarativna i da je aktuelizovanje optužnice protiv Martića, koja je podignuta još 2003. godine, uslijedila nakon, kako je ocijenio, „značajnog miga vlasti“.

„Izručenje Kapetana Dragana i suđenje Martiću u odsustvu poklapa se sa izbornom godinom u Hrvatskoj. Tamo se na takozvanom domovinskom ratu, srpskom pitanju i odnosu prema bivšim pripadnicima JNA dobijaju ili gube izbori“, ocijenio je Štrbac i dodao da najava ovakvog suđenja, sudeći po zdravoj pameti, ima veze sa izbornim procesom.

On je podsjetio da je u paketu sa Martićem, kao predsjednikom Republike Srpske Krajine, podignuta optužnica i protiv Milana Čeleketića, koji je u vrijeme bombardovanja Karlovca i Jastrebarskog bio komandant Vojske RSK.

„Oni su bili podigli optužnice protiv njih dvojice za raketiranje Zagreba. Pošto je Martiću suđeno pred Haškim tribunalom, a međunarodni sud ima primat nad nacionalnim, njemu mogu suditi samo za raketiranje ostalih mjesta, a Čeleketiću, koji je sad državljanin Srbije, mogu suditi i za Zagreb“, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da će suđenja biti i da je, poznajući Hrvate, izvjestan i ishod suđenja, ali da je sigurno i da će i jednom i drugom biti suđeno u odsustvu.

„Hrvati su i od Haškog tribunala i od Estonije, gdje Martić trenutno služi zatvorsku kaznu, već tražili da ga privremeno izruče da bi mu sudili, ali je to Estonija odbila, pozivajući se na Tribunal koji je nadnacionalan. Sa druge strane, Čeleketić je državljanin Srbije i Beograd ga neće izručiti mimo njegove volje“, uvjeren je Štrbac.

On je rekao da nema sumnje da će, s obzirom na praksu hrvatskih sudova, i Martić i Čeleketić biti osuđeni.

Kada je riječ o izručenju Kapetana Dragana iz Australije, koje Hrvatska bombastično najavljuje, Štrbac je pojasnio da je njegovo izručenje, odnosno ekstradicija moguća, jer Kapetan Dragan nije ranije suđen ni pred Haškim tribunalom niti pred jednim nacionalnim sudom.

„Njegova ekstradicija dešava se u skladu sa međunarodnim sporazumima. Martiću je suđeno pred Međunarodnim sudom pravde koji ima jedini primat nad nacionalnim i može mu se suditi samo u odsustvu“, isključiv je Štrbac.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Savo Štrbac: (Anti)fašista – Jadovno 1941.

ŠTRBAC: UKIDANjE PRESUDE – POLITIČKA ODLUKA – Jadovno …

SAVO ŠTRBAC: Nova “Oluja” se dogodila Srbima, ovaj put u …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: