Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Štrbac: Potrebna drugačija politika Srbije

Datum objave: utorak, 5 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da je potrebna drugačija politika Srbije kada je riječ o položaju Srba u Hrvatskoj.

Savo Štrbac
Savo Štrbac

On je rekao da se politika u Beogradu vodi saopštenjima, a da je diplomatija nešto drugo i da treba da bude kontinuirana i dubinska.

“Svaka pojava u Hrvatskoj se komentariše, ide se odavde veoma bučno, a Hrvati rade svoj posao. Hrvati sve što su zamislili i ostvare. Morali bismo ipak malo drugačije voditi politiku”, ocijenio je Štrbac.

On je naveo da su nove generacije Hrvata, koje na koncertima /kontroverznog pjevača Marka Perkovića/ Tompsona skandiraju ustaški pozdrav “Za dom spremni” stasale na indoktrinaciji i mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko, a da vlast i svi segmenti hrvatskog društva ništa ne preduzimaju da to spriječe.

“Da bi sada edukovali bar mlađe generacije, moraju sve ove komponente vlasti da ih odgajaju u toleranciji prema drugima i drugačijima”, dodao je Štrbac za RTS.

U osvrtu na činjenicu da je na maškarama u Kaštel Sućurcu kod Splita spaljena lutka sa likom lidera Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca, Štrbac, koji je sam Dalmatinac i učesnik brojnih maškara, je naglasio da je u maškarama dozvoljeno ismijevanje vlasti, moćnika, pojedinaca, grupa, a da je u slučaju Pupovca teško razlučiti šta je satira, a šta je mržnja i nasilje.

On ukazao da najnovija dešavanja treba gledati u kontekstu svega onog što se desilo Srbima u Hrvatskoj od 90-tih godina, kada su predstavljali znatan dio populacije do danas, kada su gotovo nestali i podsjetio da je upravo Pupovac glasao kada je trebalo da se Srbi iz konstitutivnog naroda prebace u nacionalnu manjinu, kao i za to da Hrvatska što prije uđe u EU.

“Kada su palili njegovu lutku, trebalo je vidjeti prije toga, dok voze na kamionu, gdje je ogromna njegova lutka, da ispred njega pjeva mnogo manji /premijer Hrvatske/ Andrej Plenković. To je negde percepcija da on učestvuje u vlasti”, kaže Štrbac.

Prema njegovim riječima, politika Milorada Pupuvca je racionalna i tu nema mnogo srca, ali su se zahvaljujući njemu Srbi u Hrvatskoj održali u toj nekoj manjini u kojoj se sada nalaze.

“Potpuno razumjem u kakvoj se situaciji nalazi. Vrlo je teško procjenjivati, da li je ovo satira, ironija ili paradoks”, zaključio je Štrbac.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top