fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ŠTRBAC: NE MANIPULIŠEMO ISTINOM ZA RAZLIKU OD HRVATA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/kosti-identifikacija.jpg

BEOGRAD, 14. MAJA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je Srni da ovaj centar nije imao namjeru da stavljanjem Hrvatice Marije Eraković na spisak imena 19 Srba koji su identifikovani manipuliše istinom, već da su okolnosti njenog života uslovile da se nađe među srpskim žrtvama.

Štrbac je naglasio da za razliku od „Veritasa“, nadležno hrvatsko ministarstvo na svom zvaničnom sajtu ni uz jedno od 19 identifikovanih lica nije naznačio nacionalnost, a nepobitna činjenica je da su svi, osim Marije Eraković, rođeni kao Srbi, a ona je udajom za Srbina Dušana, provela i okončala život u pravoslavnoj srpskoj porodici.

Reagujući na pisanu primjedbu Damira Fotića, bliskog rođaka Marije Eraković, upućenu Srni da je prenošenjem saopštenja „Veritasa“ obmanula „srbijansku javnost“, Štrbac je naglasio da je niz činjenica uslovilo da se Marija Eraković nađe na spisku.

„Ona je bila udata za Srbina Dušana Erakovića. Sahranjena je na pravoslavnom groblju u selu Krička kod Drniša i Srbi su je prijavili kao nestalu. Na spisak hrvatskog MUP-a nestalih Hrvata stavljena je tek prije dvije godine“, pojasnio je Štrbac.

On je naglasio da su Fotićevi navodi da su pokojnu Mariju ubile paravojne srpske formacije neprovjerene i ukazao da se ne mogu tretirati kao istinite.

„Srbi su je prijavili kao nestalu. Nemamo informaciju ko ju je ubio. U selo Krička bilo je upada raznih paravojski i oružanih grupa. Rekli smo da je srpske nacionalnosti. Iako je i rođena kao Hrvatica živjela je u srpskoj porodici. Neko ju je od rodbine tek prije dvije godine prijavio da je nestala, a zapravo nije nestala. Ona je sahranjena, a Srbi su je prijavili“, naglasio je Štrbac.

Direktor „Veritasa“ je konstatovao da je pitanje nestalih u Hrvatskoj i dalje poligon za brojne manipulacije i da su Hrvati raniji spisak nestalih, koji su predočili na nedavnom suđenju po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid pred Haškim tribunalom sa 856 proširili na 1.600 lica.

„Sad su na spisku i Srbi i Hrvati. Smanjuju nam broj i uzimaju onaj koji njima odgovara“, upozorio je Štrbac.

Dokumentaciono informacioni centar „Veritas“ juče je objavio spisak 19 lica koja su identifikovana na Zavodu za sudsku mediciju i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

U saopštenju „Veritasa“ je navedeno da je riječ o 19 lica srpske nacionalnosti.

Jedno, od identifikovanih Marija Eraković rođena je kao Hrvatica i katolkinja.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Zagreb: Identifikovano 19 Srba stradalih u ratu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: