Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Štrbac: Nakon saslušanja moguće saznanje o ubicama

Datum objave: nedelja, 22 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Savo Strbac.jpg

Direktor “Veritasa” Savo Štrbac očekuje da će se nakon saslušanja danskih vojnika i novinara napokon saznati ko su ubice devetoro hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni, dodavši da o tome postoje i snimci, koje posjeduju pripadnici tadašnjeg danskog Unprofora koji će biti saslušani.

On vjeruje da će poslije saslušanja, koje će iduće sedmice u Danskoj obaviti srpski i hrvatski tužioci, biti razriješeno ako ne poimenično, onda bar vojna pripadnost ubica iz Dvora na Uni 8. avgusta 1995. godine tokom akcije “Oluja” u Hrvatskoj.

Napominjući da Hrvati tvrde da su ubice Srbi, da su međunarodne snage pominjale čak i muslimane, Štrbac je izjavio za SRNU i RTRS da “Veritas” ima argumente da su počinioci pripadnici hrvatske vojske.

On je naveo da su “Veritas” i Dokumentacioni centar Republike Srpske došli do hrvatskih izvora i da nema nikakve sumnje da su u Dvor već 7. avgusta uveče ušli pripadnici 145. brigade Hrvatske vojske iz Dubrave, iz Zagreba, a sa njima su nastupali i pripadnici 17. domobranske pukovnije.

“Ima knjiga koja je posvećena putu od osnivanja do kraja rata ove jedinice i u toj knjizi lijepo piše kada su krenuli iz Zagreba, kada su prešli Savu, kada su bili u Kostajnici, kao i da su 7. avgusta popodne već bili u Dvoru”, naveo je Štrbac.

On je naveo da postoje i živi svjedoci i snimci tog zločina, koji je posmatralo oko 200 danskih mirovnjaka te da te snimke posjeduju pripadnici tadašnjeg danskog Unprofora, koji će biti saslušani.

“Neke snimke smo vidjeli i očito da se radilo o uniformisanim licima, koji nisu imali oznake pripdnosti, što je napravilo zabunu kod Danaca. Ja vjerujem da se pregledom tih video zapisa može utvrditi čiji su to pripadnici. Nama je u interesu da se to utvrdi”, rekao je Štrbac.

Na prikazanim snimcima, koje je emitovala danska televizija, danski vojnici su bili udaljeni 50 metara i gledali izvršenje zločina, zbog čega su tražili odobrenje da intervenišu, jer su vidjeli kako te starce, invalide bez nogu, male kepce ubijaju i kolju, ali nisu imali odobrenje da intervenišu.

“Taj komandant koji nije dao odobrenje, ili neko njemu nije dao odobrenje, zaista treba da odgovaraju”, rekao je Štrbac, navodeći da cijeli taj snimak još niko od srpskih predstavnika nije pregledao i da se vidjelo samo ono što je emitovala danska televizija, koja je prikazala leševe pobijenih.

“Čekalo se, pošto se istraga vodi i u Danskoj i Hrvatskoj i Srbiji, da se svi sastanu i da onda ispitaju te očevice. Mi znamo da su i očevici bili nestrpljivi i da će im biti drago, jer mnogi imaju nečistu savjest koju žele da očiste na najbolji mogući način”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da i srpski general Mile Novaković u jednom javno objavljenom zborniku piše kako su sa druge strane Une, iz Novoga, pripadnici Vojske Republike Srpske pratili nadiranje hrvatskih jedinica od Kostajnice, koji su na svom putu ubijali i pljačkali te da je u Matijevićima naišao na jednu zaklanu ženu i jednog preklanog čovjeka koji je još krljkljao.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević će u Danskoj, zajedno sa hrvatskim tužiocima, 24. i 25. januara saslušati bivše danske vojnike mirovnjake i jednog novinara o zločinu nad devetoro hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni u avgustu 1995. godine, u vrijeme hrvatske vojne akcije “Oluja”.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top