fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Strazbur odobrio pljačku Srba

Evropski sud odbio Iliju Lakobriju iz Novog Sada, iako mu je konfiskovana kuća u mestu Pirovac kod Šibenika. Hrvati su 1992, uz saglasnost države, prisvojili spornu imovinu

Srpska imovina u Pirovcu kod Šibenika prešla u ruke Hrvata

Srpska imovina u Pirovcu kod Šibenika prešla u ruke Hrvata

POŠTANSKO sanduče predsednika Evropskog suda za ljudska prava Dina Špilmana zatrpano je pismenim obraćanjima nezadovoljnih srpskih građana i preduzeća, čija je imovina ostala u Hrvatskoj. Njima hrvatski referenti u sekretarijatu Suda, bez obrazloženja odbijaju predstavke, pa tako Evropski sud „aminuje“ hrvatske odluke da konfiskuju srpsku imovinu!

Jedan od onih koji se obratio sudiji Špilmanu je i Ilija Lakobrija iz Novog Sada. Kako kaže, do sada ga ni predsednik Evropskog suda, niti bilo ko iz sudske administracije nije udostojio odgovora. Više puta se obraćao gospođi Elici Grdelić iz sekretarijata Suda, sa molbom da mu napiše razlog odbijanja – bez rezultata.

– Moj jedini problem je što sam Srbin, koji već 15 godina pokušava da vrati svoju imovinu u Hrvatskoj. Uredno sam vodio sporove pred institucijama Hrvatske, iako sam unapred znao da ću ih izgubiti – kaže Lakobrija.

On je 1987. kupio, u mestu Pirovac, legalan plac, na njega platio porez i dobio građevinsku dozvolu. Izgradio je kuću i u njoj sa porodicom živeo dve godine, do rata.

– Kao Srbin, nisam uspeo da uknjižim kuću, niti da dobijem upotrebnu dozvolu. Početkom 1992. državljani Hrvatske, uz saglasnost države, prisvojili su sve kuće čiji su vlasnici Srbi, pa i moj plac i građevinski objekat – kaže Lakobrija.

TRAŽE ORANICE I MAŠINEP

rocene su da potraživanja naših građana koji su u Hrvatskoj živeli i imali vikendice dostižu 30 milijardi evra! Izbegli Srbi traže 600.000 hektara zemlje, 14 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, oko 980.000 grla krupne stoke i 100.000 poljoprivrednih mašina. Ulaganja Srba u samodoprinose i deonice procenjena su na pet milijardi evra.

Lica koja su uzurpirala njegovu imovinu, 1997. godine, uz pomoć advokata, države i opštinskog suda u Šibeniku, dobijaju pravosnažnu presudu „zbog izostanka tužene strane“, kojom se njima priznaje pravo vlasništva nad imovinom:

– S obzirom na to da je stvarni vlasnik, lice od koga sam ja kupio parcelu, umro, oni tuže „nevlasnika“, neko sasvim treće lice koje nema nikakve veze sa parcelom. Pošto se to lice ne pojavljuje na sudu, sud na prvom ročištu donosi presudu, ne upuštajući se u proveru identiteta parničnih strana i valjanost tužbenog zahteva – konstatuje Lakobrija.

Ni Evropski sud za ljudska prava nije se upustio u suštinu njegove predstavke, ni u činjenicu da mu je imovina oteta, već ju je hrvatski referent prosto odbio iz proceduralnih razloga, bez objašnjenja i prava na žalbu.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

RISTIĆ: SUD U STRAZBURU SE NE BAVI IMOVINOM SRBA

hoće li država ikada obeštetiti srbe čije su kuće letele u 

KAD SE SVEDU RAČUNI – Srpska imovina u Hrvatskoj vredi …

UZURPIRANA IMOVINA 41.000 SRBA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: