Stravičan pokolj Srba 1941. u Dračevu kod Čapljine

Datum objave: utorak, 5 marta, 2019
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Devastirani_spomenik_pobijenim_zrtvama_na_Krupi_kod_Draceva..JPG

Ubijeno je više od 70 Srba iz Dračeva, Sjekosa, Kljenka, hercegovačkih Glušaca, Dubravice, Kolojanja, Cerovice, Višića i pojedinaca iz drugih mesta.

Selo Dračevo se nalazi u opštini Čapljina, na plodnoj zemlji, sa leve strane reka Neretve i Krupe, preko puta Gabele, a ispred Metkovića.

Sve do 19. veka u Dračevu su živeli samo Srbi i muslimani. Danas je to veliko i čisto hrvatsko selo.

Srbi iz Dračeva su užasno postradali u hrvatskom Pokolju 1941, a 1992. su proterani sa svojih ognjišta, dok su im materijalna dobra opljačkana ili uništena.

Hrvati iz Dračeva, pohapsili su pred Vidovdan 1941, sve svoje komšije Srbe, odrasle muškarce i zatvorili ih u putarsku kuću. Posle dva sata prebacili su ih u podrum železničke stanice Krupa. Tu su doveli i zatvorili i Srbe iz hercegovačkih Glušaca, Kljenka, Višića i Srbe koji su tu bili na dužnosti čuvara železničke pruge, tako da su ukupno zatvorena 44 Srbina.

Najveći koljači Srba iz Dračeva su bili Božo Krvavac, Luka Bulum, Ivan Koncul, Ante Jurica, Pero Marković, Martin Prnjić, Ilija Raič, Jozo Raič, Luka Jurica, Ilija Prnjić, Marko Mišić, Šćepo Pažin i drugi.

Devastirani spomenik pobijenim žrtvama na Krupi kod Dračeva.

Devastirani spomenik pobijenim žrtvama na Krupi kod Dračeva.

Ustašama iz Dračeva pridružila se i grupa iz ustaškog vrha u Čapljini i dvojica zločinaca iz sela Hotanj. Nastalo je stravično mučenje i prebijanje nemoćnih i nedužnih ljudi. Kundacima, kocima, nogama i drugim, lomljene su im kičme, vilice, zubi, nosne kosti… Čupali su im brkove i brade, bacali ih na gomilu i po njima gazili. Ubijanja su vršena u neposrednoj blizini.

Pukim slučajem preživeli su Vukan Lojpur i Jovo Ćorić iz Dračeva. Hrvat Rebac Tomo doveo je Vukana na gomilu ubijenih i polumrtvih Srba i pucao u njega dva puta, ali nijedan metak nije pogodio telo žrtve.

Ćorić Jovo je bio teško ranjen u glavu.

Jovo i Vukan su se pritajili među leševima. Zločinci su posle ubijanja otišli u obližnju birtiju Hrvata Bože Krvavca gde su pili i veselili se uz harmoniku. Vukan i Jovo su to iskoristili i pobegli. U toku noći Hrvati su se vratili na mesto zločina. Ubijene i one koji su još davali znake života su zatrpali u iskopanu rupu. Sutradan su taj teren, zajedno sa zatrpanom rupom, preorali i na njemu zasejali sirak a potom pohapsili Srbe sa područja Donjeg Hrasna – Kolojanja, Dubravice i Cerovice i još neke.

Naredne noći su ih sve poubijali.

Prvo su dio njih poklali na desnoj strani Neretve, na lokalitetu Opuzen blizu Gabele. Potom su se vratili do željezničke stanice Krupa i preostale Srbe kamionima odvezli do varošice Opuzen ispod Metkovića i tamo ih ubili.

Sa njima je ubijen i Strahinja Toholj (Lazara)  iz Čapljine, koji je prethodne noći pobegao sa jame u Hutovu, ali je uhvaćen negde u Popovom polju pa vozom sproveden do Krupe.

Spomenik pobijenim žrtvama na Krupi kod Dračeva.

Spomenik pobijenim žrtvama na Krupi kod Dračeva.

U pomenutim zločinima ubijeno je više od 70 Srba iz Dračeva, Sjekosa, Kljenka, hercegovačkih Glušaca, Dubravice, Kolojanja, Cerovice, Višića i pojedinaca iz drugih mesta.

Posle rata tela žrtava su preneta na pravoslavno groblje u Dračevu, gde im je podignut spomenik. Međutim, i ovde srpske žrtve nisu imale mira pa je spomenik 1992. oskrnavljen i delom porušen.

Priredio: Milenko Jahura

Vezane vijesti:

Hercegovina – stratište NDH

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 komentara za Stravičan pokolj Srba 1941. u Dračevu kod Čapljine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top