Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Stiže nova generacija učenika

Datum objave: petak, 29 juna, 2012
Veličina slova: A- A+

pravoslavna-gimnazija.jpg

Srpska pravoslavna opšta gimnazija “Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu, koja djeluje od 2005. godine, uskoro će dobiti novu generaciju učenika prvih razreda. Po odluci ministarstva, 2. i 3. jula, u prvom ljetnom upisnom roku, podnosit će se prijave za upis, objava rang-liste slijedi 4. jula, a dan kasnije vršit će se upisi.

– U drugom upisnom krugu prijave će se primati 9. jula, objava rang-liste je dan kasnije, a upis 11. jula – kaže direktor škole, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, ističući da se u prvi razred upisuje 24 učenika, ali neće biti problema ako se prijave jedan do dvoje učenika više.

Ako još bude slobodnih mjesta, organizirat će se i jesenski upisni rok, pa će se prijave primati 20. avgusta, a nakon objave poretka, upis je 22. avgusta.

Za upis učenika potrebni su rodni list, domovnica i svjedočanstva 7. i 8. razreda. Pri upisu se boduju opći uspjeh u završna dva razreda i ocjene iz hrvatskog, odnosno srpskog jezika, matematike, stranog jezika, historije i biologije. Bodove donosi i vladanje u dva završna razreda, osvajanje nekog od prva tri mjesta na državnim i županijska takmičenjima, kao i učešće na državnim sportskim takmičenjima.

– Sve navedeno potrebno je dokumentirati, a okvirni bodovni prag za upis je 46 bodova – kaže Lalić.

Ističući da je do sada najveći broj učenika bio iz povratničkih krajeva Dalmacije, Banije, Korduna i Like, Lalić objašnjava da im u školi nastoje što više ići na ruku. Broj učenika koji su zainteresirani za školovanje u gimnaziji raste, pa ih je u prošloj školskoj godini bilo ukupno 80, a direktor očekuje da će među njima biti i više učenika iz Zagreba i okoline.

AUTOR: Nenad Jovanović

 

Izvor: SNV
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top