fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stevo Metikoš: „Zbogom Banijo moja“

Stevo_Metikos_Zbogom_Banijo_moja-41bf1859BEOGRAD – Obvještavamo vas da je iz štampe izašla nova knjiga Steve Metikoša „Zbogom Banijo moja“. To je roman o sudbini jednog običnog čovjeka koji je ostario na Baniji i ispratio sve ratove do ovog posljednjeg i podjelio sudbinu naroda Krajine. 

U ovom romanu glavni junak je osamdesetogodišnji Ićan. Nešto više od jedanaest dana putuje u izbjegličkoj koloni od svoje Banije do Srbije. Svaki dan prije nego usni u traktorskoj prikolici Ićan priča po jednu priču iz svog teškog života. Tek pošto se oslobodi jednog dijela živtnog bremena, uspijeva da se na momenat primiri i zaspi.

Kad Ićan završi svoju priču, njegov nemir se pretače u njegovog sina koji vozi traktor, a koji na sve, što se zbivalo i što se zbiva, gleda iz svog ugla.
Ovdje je neviđeni egzodus srpskog naroda prikazan i perspektive običnog čovjeka, seljaka Ićana. On je rođen u vrijeme Prvog svjetskog rata, preživio neviđen strahote Drugog, pobjegavši sa stratišta, a ovo zadnje zlo (građanski rat u Hrvatskoj) ga zatiče u dubokoj starosti i prije smrti ga odvaja od rodnog praga, što je teže i od same smrti.

Knjiga se može preuzeti na Altini. Kontakt tel. 069 771 909.
Cijena knjige: 500 dinara

 

Izvor: BANIJA ONLINE

 

Vezane vijesti:

Pusta zemlja Banija – Jadovno 1941.

Oružano i birokratsko nasilje – Jadovno 1941.

Zločin (ni)je zaboravljen – Jadovno 1941.

Dragan Čubrić – Momčilo Krković: STRADANjE SRBA U 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: