Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Stenogram potvrdio zloupotrebu događaja u Srebrenici

Datum objave: petak, 25 marta, 2011
Veličina slova: A- A+
Pantelija Ćurguz
Pantelija Ćurguz

BANjALUKA, 25. MARTA – Predstavnici Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Saveza logoraša RS smatraju da stenogram ratnog Predsjedništva BiH o 3.000 ubijenih Bošnjaka u Srebrenici samo potvrđuje stavove iz RS o manipulacijama i zloupotrebama događaja u Srebrenici.

Predsjednik Boračke organizacije RS /BORS/ Pantelija Ćurguz rekao je Srni da ovaj stenogram u najboljem slučaju pokazuje da je riječ o manipulaciji i zloupotrebama žrtava i njihovih porodica koje nose bol za stradalima u Srebrenici.

Ćurguz je naveo da će BORS zatražiti od Vlade RS da postupi po zaključnim razmatranjima bivše Komisije za Srebrenicu u kojima doslovno stoji da Vlada RS treba da formira stručni tim koji će nastaviti istraživanja događaja u Srebrenici do utvrđivanja konačne istine.

“Ta aktivnost je prekinuta uticajem bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i poltronskim odnosom tadašnjeg predsjednika i premijera RS”, zaključio je Ćurguz.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da ovaj stenogram samo potvrđuje stavove organizacija i institucija iz RS da bošnjački političari i dio međunarodne zajednice konstantno manipulišu brojem stradalih Bošnjaka u Srebrenici.

“Broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici kojim se sada manipuliše u javnosti nije tačan jer je baziran na više različitih izvora, a nije verifikovan i provjeren”, istakao je Mitrović.

Mitrović je rekao da sve forenzičke i druge istrage pokazuju sasvim suprotno, zaključujući da je broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici daleko manji od onog kojim se trenutno u javnosti manipuliše.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je Srni da stenogram ratnog Predsjedništva BiH potvrđuje smišljenu manipulaciju bošnjačkih političara i dijela međunarodne zajednice brojem stradalih Bošnjaka u Srebrenici, kako bi se RS optužila za genocid.

Dukić je rekao da će srpski logoraši tražiti od Vlade RS da se izvrši revizija stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

List ”Pres” piše da su predsjednik ratnog Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović i tadašnji premijer Haris Silajdžić mjesec dana poslije masakra u Srebrenici pred članovima ratnog Predsjedništva BiH priznali da je u toj enklavi poginulo najviše 5 000 ljudi. Izetbegović je na sjednici održanoj 11. avgusta 1995. ustvrdio da je poginulo oko 3 000 Srebreničana, dok se 2 000 vodi kao nestalo.

Izetbegović i Silajdžić priznali su tada i da je broj mrtvih svjesno preuveličavan, baš kao što su prije toga “naduvani” podaci o broju stanovnika srebreničke enklave, o čemu svjedoči i stenogram sa te sjednice koji je u posjedu lista.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top