Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stejt Demartment o stanju u Hrvatskoj: Prijetnje etničkim manjinama, nasilje nad migrantima

Korupcija, nasilje nad novinarima, prijetnje etničkim manjinama, nasilje nad azilantima i migrantima, te neravnopravnost žena i dalje predstavljaju problem u Hrvatskoj, navodi se u izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima.

U izvještaju se ističe da u Hrvatskoj još nije rasvijetljena sudbina velikog broja nestalih tokom sukoba u regionu od 1991. do 1995. godine.

Vlada Hrvatske saopštila je da se 1.500 lica i dalje vode kao nestali, da se traga za posmrtnim ostacima 414 ljudi za koje se zna da su preminuli, te da je nerasvijetljena sudbina ukupno 1.922 osobe.

Stejt department se poziva i na izvještaje o etničkoj diskriminaciji prema Srbima i Romima.

“Srbi su suočeni sa govorom mržnji, grafitima i drugim oblicima vandalizma usmjerenim ka srpskim spomenicima, kao i značajnom diskriminacijom u pravosuđu, posebno kada je riječ o ratnim zločinima”, naglašava se u izvještaju.

U Hrvatskoj su prijavljeni i slučajevi nasilja prema članovima Jevrejske zajednice, koja broji između 2.000 i 2.500 članova, navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Pojedini članovi Jevrejske zajednice bili su izloženi nasilju prilikom pokušaja da precrtaju nacističke simbole “svastike”.

U izvještaju se navodi da u je Jevrejska zajednica u Hrvatskoj kritikovala hrvatske zvaničnike zbog toga što nisu dovoljno učinili da osude, spriječe i suzbiju revizionizam u vezi sa Holokaustom.

Stejt department osuđuje reportažu Igora Vukića, koji je na Hrvatskoj radio-televiziji /HRT/ negirao da su počinjeni zločini u koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

U dokumentu se ukazuje i da problem predstavlja i vraćanje imovine oduzete tokom Holokausta od 1941. do 1945. godine i ističe da imovina nije vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih opština u Hrvatskoj.

UNHCR i nekoliko nevladinih organizacija prijavili su slučajeve degradirajućeg ophođenja članova hrvatske granične policije prema migrantima, uključujući verbalne uvrede, vulgarnost, uništavanje ličnih stvari, premlaćivanje.

Organizacije tvrde da su se hrvatski policajci jednako degradirajuće ophodili prema azilantima, maloljetnicima, invalidima i trudnicama.

U izvještaju se ističe da su prijavljeni i slučajevi kada su hrvatski policajci tukli migrante koji su u rukama držali djecu i bebe.

Nevladine organizacije su prijavile da su vlasti ponekad držale porodice azilanata u popravnim domovima, a ne u centrima za prijem migranata.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: