Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Stanimirović: EU će pomoći rješavanju srpskih pitanja

Datum objave: ponedeljak, 28 novembra, 2011
Veličina slova: A- A+
Vojislav Stanimirović
Vojislav Stanimirović

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Vojislav Stanimirović smatra da će EU pomoći rješavanju srpskih pitanja u Hrvatskoj, “jer do sada nije bilo nikog ko je mogao da natjera vlasti da primjenjuju zakone” u toj oblasti.

“Sad će, ipak, biti postavljen jedan kontrolni mehanizam, posebno u ovom periodu monitoringa, do 15. jula 2013. godine, gdje će oni brojna otvorena pitanja, posebno iz poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska i manjinska prava, morati da riješe”, rekao je Stanimirović za “Nezavisne novine”.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Stanimirović je rekao da je utisak da je HDZ više uradio za Srbe nego SDP, koji se bori isključivo za glasove Srba.

On je pojasnio da se SDSS odlučio na saradnju sa HDZ-om jer je stranka ulaskom u parlament zatekla brojne probleme koji su mogli da budu riješeni samo sa Vladom, kojoj su odmah predočeni određeni problemi – od obnove kuća do elektrifikacije, vodovoda, lokalnih, stanarskih prava.

“Nismo u potpunosti zadovoljni što nismo sve riješili, ali smo ipak 70 odsto sporazuma uspjeli da završimo. Smatramo da to što smo postigli u toj vladi jeste jedan napredak u odnosu na raniji period. Naravno, ne u potpunom smislu, ali vjerujte, da nismo ušli u vlast sa HDZ-om, mnoga srpska sela bi ostala u mraku”, rekao je Stanimirović.

On je napomenuo da je u saradnji sa Državnim tužilaštvom u Beogradu ostvarena saradnja i da je određeni broj ljudi skinut sa potjernica.

Stanimirović je istakao da bi SDSS sada želio da osvoji četiri mandata, kako bi mogla više da radi na rješavanju otvorenih pitanja – privatne imovine, stanarskih prava, penzija, “primjene zakona koji su u načelu dobri, ali nemaju praktične primjene, poput primjene jezika, pisma i školovanja i ustavnog zakona, gdje i dalje postoje problemi u vezi sa glasanjem, jer se srpska zajednica mora izjašnjavati na biračkim mjestima kao manjina i tražiti poseban crveni listić da bi glasala”.

“Ne moramo mi biti u vladajućoj koaliciji po svaku cijenu. Ako budemo našli svoj interes da nam buduća koalicija osigura realizaciju naših potreba i programa, mi ćemo s njima stupiti u koaliciju. Ali ako ne, bićemo im žestoka opozicija”, dodao je Stanimirović.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top