Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Stalna škola mržnje Hrvatske televizije

Datum objave: utorak, 26 juna, 2012
Veličina slova: A- A+

dres-zvezdas.jpg

Jedan Srbin i njegov devetogodišnji sin imali su nedavno u Beču bliski susret sa  grupom pijanih hrvatskih navijača (među kojima je bila i jedna navijačica), do koga, verovatno, ne bi  došlo da dečak nije nosio Zvezdinu majicu. Navijače je ona posebno razdražila, pa su uz povike: “Gle, Cigan!” počeli da je skidaju sa dečaka, usput ga tukući.

Otac je, razume se, pokušao da zaštiti sina, što je “junačke” pristalice “vatrenih” još više naljutilo, pa su ga isprebijali, a dečakovu majicu bacili na kolovoz i po njoj mokrili. Prebijenom ocu i preplašenom sinu na kraju su zapretili da će ih ubiti ako policiji prijave šta im se dogodilo.

Novine koje su o tome pisale, izvestile su da su navijači bili “pod gasom”, ali je gotovo sasvim izvesno da bi se slično ponašali i da im pivo nije poslužilo kao podsticaj.

U Hrvatskoj je, kako se čini, malo ljudi koji se iskreno zalažu da se odnosi između Hrvata i Srba poprave, a još je manje onih koji slede njihova nastojanja. S druge strane, podosta je onih  koji prikrivenu ili otvorenu netrpeljivost i mržnju sistematski “gaje i zalivaju”.

Za primer takve delatnosti može se uzeti Prvi program Hrvatske televizije, tačnije, njena svakodnevna emisija “Tv-kalendar”. U njoj se, što je već iz naziva jasno, slikom i rečju govori o događajima iz dalje i bliže prošlosti Hrvatske i drugih delova Balkana, Evrope ili sveta. Autori ovog kalendara shvatili su svoje zanimanje i kao izvanrednu priliku da  “gledateljstvo” Hrvatske neprestano podsećaju na  nepravdu i zlo koje su hrvatskom narodu  tokom istorije nanosili srpski narod i njegove vođe.

Kada je reč, na primer, o nečemu što se dogodilo u vreme Kraljevine SHS ili Jugoslavije, onda je tu obavezna kvalifikacija: “monarho-fašistička diktatura kralja Aleksandra”, svaka je vlada  “ velikosrpska, hegemonistička  i šovinistička”, cilj joj je uvek stvaranje Velike Srbije, čemu sve podređuje, svesno onemogućavajući pravilan i slobodan kulturni i privredni razvoj  hrvatskog naroda.

Srbi, istina, nisu takvi odskora; njih još od srednjeg veka odlikuju velikosrpske pretenzije, što se vidi i iz  Kosovskog boja 28. juna 1389, koji autori ”Tv-kalendara” opisuju kao “sukob turskog imperijalizma i velikosrpskih težnji”!

Ako se pominje neki datum iz vremena Drugog svetskog rata, onda su glavni krivci četnici, zločinci, ubice  i saradnici  okupatora; kad se stigne do DFJ, FNRJ i SFRJ, ponovo sve nevolje hrvatskog naroda dolaze  iz “ Beograda”. Tako je, recimo, “Beograd” krivac i što je iz njega poslato naređenje za streljanje zarobljenih ustaša u Blajbergu, te bi slabije upućeni gledalac mogao pomisliti kako je tada iz Beograda Jugoslavijom upravljao neki Srbin, a ne “najveći sin naših naroda i narodnosti”, za koga neki još uvek pretpostavljaju da mu je mesto rođenja Kumrovec (iako ima i drugačijih mišljenja i nedoumica).

A kada su na redu zbivanja iz poslednjih 15-20 godina, ne treba ni sumnjati da će se sa mnogo žara i žuči govoriti o velikosrpskoj četničkoj agresiji na “oslobođenu Hrvatsku” i da će za sve što se u građanskom ratu događalo biti okrivljeni Srbi. Tako su, recimo, Dobrovnik granatirali “velikosrpski teroristi” (dok se herojski crnogorski ratnici za vikendice  u okolini Dubrovnika uopšte ne pominju).

Posle ovakvih priloga “Tv-kalendara” na HRT1 o Srbiji i Srbima, koji  podstiču i održavaju zlonamernu sliku o njima, “bliski susret” iz Beča i nije teško razumeti. “Junački” hrvatski navijači napali bi i prebili i oca i njegovog sina Zvezdaša, i bez Karlovačkog, Ožujskog ili nekog trećeg piva.

Vojislav M. Stanojčić

 

Izvor: NSPM
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top