fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Шта је Србија?

У једном од својих скоријих дописивања са великим Ноамом Чомским, послао сам му неколико композиција Стрибора Кустурице, а он је на то реаговао констатацијом у форми питања: „Значи, ово је Србија?“ Одговорио сам потврдно. Стрибору остаје само да се радује, а мене је после тог мејла почело да мучи једно питање – шта је Србија?

Милан Ружић
Милан Ружић

Да ли је Србија Србија? Да ли је српски народ Србија? Да ли је Србија најокрњенија крхотина бивше Југославије? Да ли је само Београд Србија? Да ли је Република Српска Србија? Додуше, на ово питање знам недвосмислен одговор – јесте!

Да ли је Србија нада у повећање плата и пензија? Да ли је Србија вечити кандидат за ЕУ, тј. вечити путник за нигде? Да ли је Србија оно што је изгубљено или оно што је сачувано? Да ли је Србија крст или је на крсту разапета? Да ли су „Парови“, „Задруга“ и „Фарма“ Србија? Да ли је Србија естрада? Да ли је Србија троје људи? Јесу ли сви Срби политичари, старлете и квазиуметници? Да ли је Србија сиромаштво? Да ли је Србија накривљени пољски тоалет, али са трослојним тоалет папиром унутра? Јуче су рекли да Србија има највише мањина у Европи. Онда ме интересује и то да ли су у Србији мањине већина? Да ли је Србија телевизија? Да ли је Србија колонија? Да ли је Србија бојно поље? Да ли је Србија међу шљивама или међу силама? Да ли је Бондстил Србија, пошто знамо да Косово јесте Србија?! Да ли је Србија страна фабрика студената? Да ли је Србија милион и по функционално неписмених? Да ли је Србија демократска држава? Да ли је Србија жртва титоизма? Да ли је Србија тор, а Срби стадо? Да ли је Србија држава или географски појам? Да ли је Србија само историјска одредница нечега што је овде постојало?

Је ли Србија славна заоставштина мученика и светаца или наследство оних који су је разарали и Србе начинили мученицима? Да ли је Србија робија? Да ли је Србија земља за избећи? Да ли је Србија само тема западних медија? Да ли је Србија велика незапосленост? Да ли је Србија будућа НАТО чланица или вечита НАТО жртва? Да ли је Србија таблоид? Да ли је Србија губитник? Да ли је Србија намењена Србима? Да ли је Србија приватизована? Да ли су избори Србија? Да ли је Србија црна рупа? Да ли је Србија исплатива? Да ли су два лава на капији Србија? Да ли је Србија шопинг мол? Да ли је Србија Холивуд? Да ли је Србија истина или лаж?

Србија је земља погажених принципа, отете имовине, продатог наследства, понекад укаљаног образа, затрованог народа, протеране интелигенције и прћија идиота! Србија је уџерица на крају сваког пута, проказана територија дужна да се распадне, шаховска табла великих страних убица који себе називају државом, кандидат кандидата за све кандидатуре, жуто светло на семафору, обилазница Европе и света, каљуга у коју упада гума сваког аутомобила, земља туђих људи, нови Гвантанамо, шерпа у којој свако ко жели закувава своју чорбу, погнути просјак пред туђом чизмом и слинаво дете које плаче за оцем и мајком којих се само одрекло!

Међутим, за мене је Србија све горенаведено, али исто тако и земља која може бити све анти ономе што сам навео. Пут ка томе јесте пут православља и националне свести. Ако са тог пута начисто скренемо – скренули смо! Није било лако бацити векове у воду, одрећи се крста и крсне славе зарад измишљених братстава и у крви разједињених јединстава, али ми смо то успели.

Крајње је време да нам свима Србија буде оно чиме је сваки нормалан Србин вечито сматра – својом земљом, од Бога откупљеном, ратовима сачуваном, крстом прекрштеном, понос нас самих, земља културе и уметности, земља светаца, земља паметног народа, земља добрих људи, матица, понос и земља уздигнутог чела. Мени много недостаје таква Србија! Ваља нам вратити се себи и бити оно што смо, али пре тога морамо престати бити оно што нисмо. Уколико то не учинимо, остаћемо она Србија из претходног пасуса која то име не заслужује, а ми ћемо вечно бити народ растрзан између онога што није и онога што би желео бити, а који је већ одавно заборавио бити оно што јесте и што је једино могуће.

Аутор: Милан Ружић

Везане вијести:

Милан Ружић: Писмо предака | Јадовно 1941.

Све ће то НАТО позлатити! | Јадовно 1941.

Тражим извињење | Јадовно 1941.

Стари Брод – вечна рана | Јадовно 1941.

Шаранова јама | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: