Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Šta je patrijarh zaista rekao o žrtvama u Jasenovcu

Datum objave: subota, 27 februara, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Prenoseći patrijarhov govor iz Pakraca, srpski mediji navode da je poglavar SPC govorio o stotinama i stotinama mučenika stradalih samo zato što su Srbi pravoslavci – hrvatski izveštači, međutim, potenciraju da je patrijarh Irinej „ ponovio odbačenu sintagmu o ’stotinama hiljada žrtava’” zloglasnog logora

(Foto: Eparhija slavonska)
(Foto: Eparhija slavonska)

Prenoseći patrijarhov govor iz Pakraca, srpski mediji navode da je poglavar SPC govorio o stotinama i stotinama mučenika stradalih samo zato što su Srbi pravoslavci – hrvatski izveštači, međutim, potenciraju da je patrijarh Irinej „ponovio odbačenu sintagmu o ’stotinama hiljada žrtava’” zloglasnog logoraDelegacija Sinoda u Pakracu

Poslednja sednica Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve zavredila je naročitu pažnju javnosti, a što se retko događa budno su je pratili i mediji u Hrvatskoj, kao i oni u Srbiji. „Crkvena vlada” prvi put se sastala u Jasenovcu, u manastiru svetog Jovana Krstitelja. I to bi već bilo dovoljno da pobudi interesovanje javnosti za sednicu, na kojoj se, po pravilu, raspravlja o tekućim pitanjima crkve. Međutim, bilo je i „šlaga na torti”: članovima Sinoda i vladikama SPC u Pakracu se kasnije istog dana pridružio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji se, proteklih nedelja, u hrvatskim medijima brani od napada zbog proustaških stavova koje mu pojedini krugovi u Hrvatskoj pripisuju. Ministar pod takvim optužbama u poseti pravoslavnoj crkvi i vladičanskom dvoru u Pakracu postao je medijska atrakcija, iako je dan pre njegove posete, vladika slavonski Jovan (Ćulibrk) hrvatskim medijima dao objašnjenje da ministar kulture dolazi da obiđe radove na obnovi crkve i dvora, budući da ministarstvo na čijem je čelu finansira te radove. Ipak, ministar Hasanbegović dobio je ogromnu pažnju medija, i da nije bilo saopštenja Eparhije slavonske verovatno ne bismo ni saznali da su u Pakracu bili i mnogobrojni drugi državni zvaničnici i predstavnici lokalnih samouprava iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora… Za razliku od predsedničinog, izaslanik Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, koji je, takođe, bio u Pakracu, gotovo da se nigde i ne pominje.

Izveštaji hrvatskih i srpskih medija iz Jasenovca i Pakraca razlikovali su se u ključnim tačkama, što je potvrda da nije bio u pitanju protokolarni događaj.

Saradnja SPC i Muzeja žrtava genocida

Na sednici u manastiru u Jasenovcu dogovorena je i saradnja srpske crkve i Muzeja žrtava genocida iz Beograda. Ova institucija dobila je podršku srpske crkve za otvaranje odeljenja u Banjaluci i Podgorici, a plod saradnje biće i objavljivanje zajedničkih publikacija, organizovanje izložbi… Muzej žrtava genocida takođe će dati svoj doprinos u pripremama delegacije SPC za razgovor u Vatikanu o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

Niti je bilo reči o temama koje se tiču samo crkve, iako su, po agendi, sva dešavanja bila crkvena: sednica Sinoda i Odbora za Jasenovac u manastiru Svetog Jovana Krstitelja, parastos i polaganje u kripte posmrtnih ostataka četvorice slavonskih episkopa u Pakracu, obilazak radova na obnovi crkve i vladičanskog dvora u ovom gradu. Prenoseći patrijarhov govor iz Pakraca, na primer, srpski mediji navode da je poglavar SPC govorio o stotinama i stotinama mučenika stradalih na tim prostorima samo zato što su Srbi pravoslavci. Izveštači „Jutarnjeg lista”, međutim, primećuju da je patrijarh Irinej „ponovio odbačenu sintagmu o ’stotinama hiljada žrtava’ u logoru Jasenovac”. Različito su prenete i reči ministra Hasanbegovića izgovorene u Pakracu. Novinari srpskih medija navode da je hrvatski ministar kulture govorio o potrebi obnove pravoslavne baštine, dok njihove hrvatske kolege prenose da je Hasanbegović pričao o „našoj sakralnoj baštini”.

Odlukom da prvi put sednicu Sinoda održi u Jasenovcu, SPC je naznačila da poseban akcenat želi da stavi na mesto koje je postalo simbol srpskih stradanja u Drugom svetskom ratu. Čak devetorica episkopa, na čelu sa patrijarhom srpskim Irinejom posetili su u utorak manastir u Jasenovcu, a u zvaničnom saopštenju Eparhije slavonske, koja im je bila domaćin, ocenjeno je da je ovo bio veliki istorijski događaj za eparhiju. U Jasenovcu je, osim sednice Sinoda, održana i sednica Odbora za Jasenovac, kojoj predsedava episkop slavonski Jovan. Kako „Politika” nezvanično saznaje razgovaralo se o obeležavanju 75 godišnjice stradanja srpske crkve i naroda u Drugom svetskom ratu. Takođe, Odboru za Jasenovac proširena je nadležnost, pa će se on ubuduće baviti i svim ostalim stratištima na teritoriji bivše Jugoslavije. Ideja je da sva ta mesta budu hristijanizovana, odnosno obeležena krstom ili kapelom kako bi se sačuvala od zaborava, ali postala i mesto molitve. O proširenju nadležnosti crkvenog Odbora za Jasenovac, takođe su izvestili i hrvatski mediji, pojašnjavajući da će se on, između ostalog, baviti i zločinima nacista za vreme Nedićeve Srbije u Sajmištu. Naravno, nije napomenuto da se u vreme Nedićeve Srbije logor Sajmište nalazio na teritoriji tadašnje NDH.

Eparhija slavonska nedavno je proširila imanje oko manastira Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu kupovinom susednog placa. Samo šest dana pre nego što je ovu svetinju posetio vrh SPC, policija je privela dvojicu mladih ljudi, Banjalučana, koji su pomagali u postavljanju ograde oko nove manastirske kuće. Kako je tada saopštila Eparhija slavonska, uprkos objašnjenjima da je reč o manastirskim gostima, njih dvojica su pred sudom u Novskoj okrivljeni za rad na crno, kažnjeni novčano sa oko hiljadu evra i deportovani iz Hrvatske sa zabranom ulaska u zemlju u naredna tri meseca. „Uprkos neverici i čuđenju zbog ovakvog postupka prema dvojici mladih ljudi, vernika a ne kriminalaca, koji iz ljubavi prema svojoj crkvi i ovoj svetinji dolaze da pomognu, niko ne želi da veruje da je to politička odluka i namera državnih vlasti Hrvatske da se ovako grubo ide na vernike i volontere Pravoslavne crkve”, zaključuje se u saopštenju Eparhije slavonske.

Autor: Jelena Čalija

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

SPC oprašta fašizam hrvatskom ministru?

Jasenovac: Parastos pakračkim episkopima (VIDEO)

Irinej: Mi, Srbi, nemamo bliže od Hrvata


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top