fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šta je patrijarh zaista rekao o žrtvama u Jasenovcu

Prenoseći patrijarhov govor iz Pakraca, srpski mediji navode da je poglavar SPC govorio o stotinama i stotinama mučenika stradalih samo zato što su Srbi pravoslavci – hrvatski izveštači, međutim, potenciraju da je patrijarh Irinej „ ponovio odbačenu sintagmu o ’stotinama hiljada žrtava’” zloglasnog logora

(Foto: Eparhija slavonska)
(Foto: Eparhija slavonska)

Prenoseći patrijarhov govor iz Pakraca, srpski mediji navode da je poglavar SPC govorio o stotinama i stotinama mučenika stradalih samo zato što su Srbi pravoslavci – hrvatski izveštači, međutim, potenciraju da je patrijarh Irinej „ponovio odbačenu sintagmu o ’stotinama hiljada žrtava’” zloglasnog logoraDelegacija Sinoda u Pakracu

Poslednja sednica Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve zavredila je naročitu pažnju javnosti, a što se retko događa budno su je pratili i mediji u Hrvatskoj, kao i oni u Srbiji. „Crkvena vlada” prvi put se sastala u Jasenovcu, u manastiru svetog Jovana Krstitelja. I to bi već bilo dovoljno da pobudi interesovanje javnosti za sednicu, na kojoj se, po pravilu, raspravlja o tekućim pitanjima crkve. Međutim, bilo je i „šlaga na torti”: članovima Sinoda i vladikama SPC u Pakracu se kasnije istog dana pridružio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji se, proteklih nedelja, u hrvatskim medijima brani od napada zbog proustaških stavova koje mu pojedini krugovi u Hrvatskoj pripisuju. Ministar pod takvim optužbama u poseti pravoslavnoj crkvi i vladičanskom dvoru u Pakracu postao je medijska atrakcija, iako je dan pre njegove posete, vladika slavonski Jovan (Ćulibrk) hrvatskim medijima dao objašnjenje da ministar kulture dolazi da obiđe radove na obnovi crkve i dvora, budući da ministarstvo na čijem je čelu finansira te radove. Ipak, ministar Hasanbegović dobio je ogromnu pažnju medija, i da nije bilo saopštenja Eparhije slavonske verovatno ne bismo ni saznali da su u Pakracu bili i mnogobrojni drugi državni zvaničnici i predstavnici lokalnih samouprava iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora… Za razliku od predsedničinog, izaslanik Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, koji je, takođe, bio u Pakracu, gotovo da se nigde i ne pominje.

Izveštaji hrvatskih i srpskih medija iz Jasenovca i Pakraca razlikovali su se u ključnim tačkama, što je potvrda da nije bio u pitanju protokolarni događaj.

Saradnja SPC i Muzeja žrtava genocida

Na sednici u manastiru u Jasenovcu dogovorena je i saradnja srpske crkve i Muzeja žrtava genocida iz Beograda. Ova institucija dobila je podršku srpske crkve za otvaranje odeljenja u Banjaluci i Podgorici, a plod saradnje biće i objavljivanje zajedničkih publikacija, organizovanje izložbi… Muzej žrtava genocida takođe će dati svoj doprinos u pripremama delegacije SPC za razgovor u Vatikanu o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

Niti je bilo reči o temama koje se tiču samo crkve, iako su, po agendi, sva dešavanja bila crkvena: sednica Sinoda i Odbora za Jasenovac u manastiru Svetog Jovana Krstitelja, parastos i polaganje u kripte posmrtnih ostataka četvorice slavonskih episkopa u Pakracu, obilazak radova na obnovi crkve i vladičanskog dvora u ovom gradu. Prenoseći patrijarhov govor iz Pakraca, na primer, srpski mediji navode da je poglavar SPC govorio o stotinama i stotinama mučenika stradalih na tim prostorima samo zato što su Srbi pravoslavci. Izveštači „Jutarnjeg lista”, međutim, primećuju da je patrijarh Irinej „ponovio odbačenu sintagmu o ’stotinama hiljada žrtava’ u logoru Jasenovac”. Različito su prenete i reči ministra Hasanbegovića izgovorene u Pakracu. Novinari srpskih medija navode da je hrvatski ministar kulture govorio o potrebi obnove pravoslavne baštine, dok njihove hrvatske kolege prenose da je Hasanbegović pričao o „našoj sakralnoj baštini”.

Odlukom da prvi put sednicu Sinoda održi u Jasenovcu, SPC je naznačila da poseban akcenat želi da stavi na mesto koje je postalo simbol srpskih stradanja u Drugom svetskom ratu. Čak devetorica episkopa, na čelu sa patrijarhom srpskim Irinejom posetili su u utorak manastir u Jasenovcu, a u zvaničnom saopštenju Eparhije slavonske, koja im je bila domaćin, ocenjeno je da je ovo bio veliki istorijski događaj za eparhiju. U Jasenovcu je, osim sednice Sinoda, održana i sednica Odbora za Jasenovac, kojoj predsedava episkop slavonski Jovan. Kako „Politika” nezvanično saznaje razgovaralo se o obeležavanju 75 godišnjice stradanja srpske crkve i naroda u Drugom svetskom ratu. Takođe, Odboru za Jasenovac proširena je nadležnost, pa će se on ubuduće baviti i svim ostalim stratištima na teritoriji bivše Jugoslavije. Ideja je da sva ta mesta budu hristijanizovana, odnosno obeležena krstom ili kapelom kako bi se sačuvala od zaborava, ali postala i mesto molitve. O proširenju nadležnosti crkvenog Odbora za Jasenovac, takođe su izvestili i hrvatski mediji, pojašnjavajući da će se on, između ostalog, baviti i zločinima nacista za vreme Nedićeve Srbije u Sajmištu. Naravno, nije napomenuto da se u vreme Nedićeve Srbije logor Sajmište nalazio na teritoriji tadašnje NDH.

Eparhija slavonska nedavno je proširila imanje oko manastira Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu kupovinom susednog placa. Samo šest dana pre nego što je ovu svetinju posetio vrh SPC, policija je privela dvojicu mladih ljudi, Banjalučana, koji su pomagali u postavljanju ograde oko nove manastirske kuće. Kako je tada saopštila Eparhija slavonska, uprkos objašnjenjima da je reč o manastirskim gostima, njih dvojica su pred sudom u Novskoj okrivljeni za rad na crno, kažnjeni novčano sa oko hiljadu evra i deportovani iz Hrvatske sa zabranom ulaska u zemlju u naredna tri meseca. „Uprkos neverici i čuđenju zbog ovakvog postupka prema dvojici mladih ljudi, vernika a ne kriminalaca, koji iz ljubavi prema svojoj crkvi i ovoj svetinji dolaze da pomognu, niko ne želi da veruje da je to politička odluka i namera državnih vlasti Hrvatske da se ovako grubo ide na vernike i volontere Pravoslavne crkve”, zaključuje se u saopštenju Eparhije slavonske.

Autor: Jelena Čalija

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

SPC oprašta fašizam hrvatskom ministru?

Jasenovac: Parastos pakračkim episkopima (VIDEO)

Irinej: Mi, Srbi, nemamo bliže od Hrvata

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: