Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

СРПСКО ТУЖИЛАШТВО У ПОСЈЕДУ ЈОШ ЈЕДНОГ СНИМКА

vekaric_bruno.jpg

БЕОГРАД, 2. МАРТА (СРНА) – Српско Тужилаштво за ратне злочине дошло jе до jош jедног снимка коjи би могао да расвиjетли ко су починиоци злочина убиства деветоро хендикепираних српских цивила у Двору на Уни 1995. године – рекао jе Срни замjеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

„Тужилаштво jе дошло до jош jедног снимка коjи може да расветли коjе су jединице учествовале у злочину у Двору на Уни“, рекао jе Векарић, наводећи да не може да говори о садржаjу новог снимка, нити извору.

Векарић jе навео да српско тужилаштво на основу добиjених снимака покушава да утврди коjе су jединице починиле таj злочин.

Он jе навео да и српско тужилаштво посjедуjе извjештаjу jединице УН, послат дан након масакра у Двору на Уни 1995. године.

„Вечерњи лист“ jе обjавио да се у том извjештаjу наводи да су чланови данског батаљона видjели егзекуциjу пет хендикепираних и стариjих људи, коjу су починили, како вjеруjу, припадници Петог корпуса Армиjе БиХ, али да не може да коментарише таj извjештаj.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао jе раниjе да се снимци, до коjих jе Тужилаштво дошло током боравка у Копенхагену 24. и 25. jануара, подудараjу са исказима свjедока, данских воjника, коjи су у то вриjеме били у саставу данског батаљона у Двору на Уни.

На тим снимцима се види како воjници улазе у Двор на Уни, а датум снимања одговара дану масакра.

У Двору на Уни 8. августа 1995. године jе убиjено девет хендикепираних особа српске националности, током офанзиве хрватских снага.

О злочину у Двору на Уни поново jе почело да се говори када jе у априлу прошле године дански лист „БТ“ пренио причу бившег припадника снага УН у Хрватскоj Јана Велендорфа о злочину, коjа до тада ниjе била позната широj jавности.

Према Велендорфовом свjедочењу, дански воjници из УН, стационирани у Хрватскоj у вриjеме хрватске акциjа „Олуjе“, нису реаговали када су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа 1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, коjи су се сакрили у школи у Двору на Уни.

Српски медиjи су обjавили да, према наводима свjедока и до сада прегледаних видео-снимака, сумња се да су масакр српских цивила у Двору на Уни починиле специjалне jединице под командом Томислава Мерчепа (60), ратног помоћника министра унутрашњих послова Хрватске.

Према опису униформе и ономе што се може видjети на видео-снимцима, такве зелене униформе носили су припадници специjалних jединица под комадом Мерчепа.

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац jе раниjе рекао Срни да српска страна има доказе да су Двор на Уни већ 7. августа увече држали припадници хрватске воjске и да jе оваj, као и многе злочине у операциjи „Олуjа“, починила jедна хрватска jединица приликом чишћења терена, не штедећи никога.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: